Зозуля

Зозуля

Так сталося, що цього літа будівельна компанія, де працює чоловік, взялася будувати об'єкт за містом. З одного боку, це прикро, тому як на роботу довелося добиратися майже дві години і стільки ж назад. З іншого боку, там річка, лісопосадки і дачі, багато хто з яких покинутий, повітря чисте, тиша, яку зрідка порушують лише злітаючі літаки і зозулі.

Зозуля - Cuculus canorus - птах з роду зозулеподібних сімейства кукушковых. На вигляд зозуля розміром трохи менше міського голуба, довжина тіла - до 40 см Розмах крил - до 25 см Хвіст довгий, ступінчастий, до 22-25 см Вес - грамів 100-120. На льоту зозуля здається більше, ніж коли сидить.


У самиці і самця забарвлення в сірих тонах. Спина і хвіст темно-сірі, по краю хвоста або темна смуга, або білі кінці пір'я; горло, зоб і груди світлішого відтінку(сірувато-попелясті). Інша частина оперення біла із смугастістю. Фахівці відносять це забарвлення до «яструбиного» типу. Ноги помаранчевого кольору. Дзьоб темний. Очі жовтувато-бурштинові. Молоді птахи іржавинно-руді або сіруваті.

Кукає тільки самець зозулі. Зазвичай він сидить на підвищенні на якій-небудь горизонтальній гілці. Під час співу самець опускає крила, підводячи і розпускаючи хвіст. Кукає він і вдень і вночі, але більш охоче за все в ранні уранішні години. І вимовляє він своє «ку-ку» не більше 10 разів. Тому не дуже зрозуміло, чому люди не одне століття запитують у зозулі, скільки їм жити залишилося. Ось, наприклад, японські дівчата в цьому питанні біліше реалістичні, вони запитують у зозулі, скільки їм сидіти ще в дівчатах. Хоча є і така інформація: в шлюбний період самець зозулі може прокукати до 360 разів! А самиця вимовляє «ке-ке-ке» або «кли-кли-кли».

Поширені зозулі практично по усій європейській частині Росії, в Сибіру, аж до Полярного круга. За кордоном цей птах гніздиться в Європі, Азії, Африці і, звичайно, у наших сусідів - на Україні, у Білорусії, Молдавії, країнах Балтії. Мешкають птахи в лісах, на околиці тайги, в лісопосадках, кущах, по берегах ярів, стоячих водойм, в лісостепах, степах, парках і садах.

Живиться зозуля комахами, їсть хрущів, метеликів, прямокрилих, великих мух і перетинчастокрилих і навіть волохатих гусениць, яких не їдять більшість птахів. Говорять, що іноді шлунок зозулі так забитий волосками гусениць, що здається волохатим. Іноді зозулі їдять ягоди, дрібні яйця і дрібних ящірок.

Прилітаючи з теплих країн у кінці квітня - початку травня, самець захоплює досить велику ділянку, той же, що займав в минулі роки. Перші два-три дні він опам'ятовується після перельоту і мовчить, а потім починає, кукаючи, облітати свою ділянку, притягаючи самиць і злучаючись з ними. Період розмноження у зозуль триває з травня по липень. За цей час кожна самиця зносить від 15 до 25 яєць. Яйця розміром невеликі, до 3 см За кольором різні - від блакитнуватих з темними плямочками до коричневих.

Зозулі не будують гнізд. Свої яйця самиця зозулі підкладає в гнізда гороб'ячих птахів. Ділянка кожної самиці складає 1-1,5 км. Ділянки самиці найчастіше не співпадають з ділянками самців.

Дорослі зозулі влітку ведуть, як правило, самотній спосіб життя. А їх пташенят, тим часом, вигодовують приймальні батьки. Це б ще нічого, але зозуленя, що підросло, викидає з гнізда рідних пташенят пташиної пари. І батьки продовжують годувати його одного. Найбільше від нахабства зозуль страждають трясогузки, камышевки, горихвістки, славки. Буває так, що ці птахи до кінця літа не виводять жодного свого пташеняти.

А взагалі віроломству зозуль піддаються 150 видів птахів як в Росії, так і за кордоном. Учені говорять, що кожна зозуля підкидає свої яйця певному виду птахів, імовірно в гніздо саме тих птахів, у яких вивелася вона сама. Підкласти яйця зозуля старається непомітно, оскільки, побачивши її біля свого гнізда, птахи піднімають шум і навіть іноді нападають на зозулю. А у відкриті гнізда, такі як у вівсянки, лісової тинівки, зозуля сідає і прямо в них зносить яйця. У закриті пташині гнізда свої яйця зозуля приносить в дзьобі, снеся їх заздалегідь на землю.


Кукушата вилуплюються з яєць на 10-12 день, випереджаючи появу рідних пташенят, тому вони більші і сильніші. На 4-5 день у зозуленяти, що народилося абсолютно голим, з'являється пір'я. Через 3 тижні зозуленя покидає гніздо, хоча ще не дуже добре літає. Приймальні батьки продовжують його підгодовувати впродовж півтора місяців, роблячи до 300 підльотів до ненажерливого приймака, який вже давно переріс їх.

У теплі краї зозулі відлітають досить рано, хоча в теплі зими в середній смузі Росії вони залишаються до середини вересня. Летять зозулі ночами на висоті більше кілометра і вдень - нижче. До місця зимівлі вони прилітають зазвичай в грудні, а у березні вже збираються в зворотну дорогу.

Більшість учених, незважаючи на паразитування зозулі, вважають її однієї з корисних птахів через те, що за літо вона знищує величезну кількість шкідливих комах.

У Західній Україні існує повір'я, що зозуля пішла від людини, тому її не можна вбивати. А ще раніше українці вірили, що, коли зозуля співає, з її дзьоба падає золото і коштовні камені. Індійські поети люблять і оспівують зозулю так само, як європейці - солов'я. У Індії вірять, що під час дощу зозуля літає над джерелами і п'є воду любові.

У старі часи багато народів побоювалися зозуль. По одній з легенд в зозулю була обернена сумуюча вдова. За іншою версією чоловік зозулі покинув її під час всесвітнього потопу. А свого гнізда зозуля начебто втратила в покарання за те, що працювала на Благовіщенні.

Але були і сприятливі прикмети, пов'язані з цими птахами. Так, якщо по весні почуєш першу зозулю справа, удача супроводитиме увесь залишок року. А для того, щоб водилися гроші, треба показати зозулі рубель і попросити помножити його стільки, на скільки є бажань і вистачить фантазії.


Надрукувати