Жайворонок

Жайворонок

«Серед колосів він живе. Його будиночок тісний, Але потрібне усе небесне склепіння Йому для дзвінких пісень«(Самуїл Маршак).

Раніше жайворонків часто показували в кінофільмах - шматочок природи, дивовижна тиша, безкрайнє небо і гімн ширяючого в нім жайворонка. Але напевно, немає жодної людини, яка б жодного разу не чула жайворонка живцем. Навіть ті, хто живе в мегаполісі, час від часу виїжджають за рік або на дачу.


Жайворонок - птах перелітний, але навіть в середню смугу Росії ця пташка прилітає дуже рано, ледь-ледь сніг зійде. Якщо весна тепла, то жайворонки і у кінці березня - початку квітня прилітають.

Народна прикмета говорила, що якщо жайворонок прилетів, прийшла весна. За старих часів по прильоту жайворонків орієнтувалися, чи настала пора орати і сіяти.

У жайворонка дуже цікавий своєрідний малюнок польоту. Він спочатку піднімається вгору, а потім падає вниз, при цьому міняється і звучання його ніжної і приємної для слуху пісні. Раніше на Русі так говорили про цей політ: «Жайворонок небо оре».

Жайворонки населяють відкриті простори - луги, степи, схили гір і пагорбів, на яких немає лісу, і навіть напівпустелі.

У світі мешкають більше 90 видів жайворонків, в Росії можна зустріти декілька видів жайворонків - чубатого, рогатого, лісового, але частіше за польовий жайворонок.

Польовий жайворонокAlauda arvensis — це пташка розміром не набагато більше горобця. Але сам жайворонок виглядає витончено — красива голова з чубком, над темними очима світла брова, дзьоб середньої дини — прямій і досить сильний. Широкі груди мають коричневе строкате пір'я. Крила широкі, трохи довше за гороб'ячих. Загальне забарвлення оперення неяскраве сіро-буре, спина темніша за білувате черевце — коричнево-жовта або кольори глини, покрита подовжніми плямами. На задньому пальці ноги шпора — довгий, гострий, злегка зігнутий кіготь.

Польові жайворонки віддають перевагу відкритій місцевості - лугам, полям. Вони ніколи не сідають на гілки або дроти. Годуються і гніздяться на землі серед озимини, трави, і це попри те, що літають жайворонки нестримно і невтомно. Довгі сильні лапи птахів дозволяють їм легко пересуватися по землі, на ній птахи і проводять велику частину свого часу. І тільки в шлюбний період самці майже увесь час в повітрі.

Навесні, літом, ранньої осені жайворонки живляться в основному комахами - лялечками метеликів, дрібними жучками, павуками, личинками різних комах і недозрілим насінням трав.


Комах жайворонки у польоті не ловлять, а тільки тих, що повзають по стеблинках трав.

Ранньої весни, як тільки прилітають, птахи можуть їсти проростаючі посіви. А з осені до весни їдять насіння рослин. Жайворонки просто обожнюють насіння горобейника і увесь дикий вигляд проса. Роблять вони набіги і на поля, засіяні вівсом і пшеницею. А ось жито і ячмінь ці птахи не люблять.

Для того, щоб тверді зерна добре перетравлювалися в шлунку, жайворонки, як і домашні кури, ковтають невеликі камінчики.

Жайворонки точно так, як і горобці, купаються в пилі або піску, щоб почистити пір'я і позбавитися від паразитів.

Жайворонки - птахи моногамні. Першими навесні прилітають самці. Іноді ще сніг лежить, а вони сидять на сонечку і гріються на проталинах, потім прилітають молоді птахи і самиці, які шукають найбільш зручне місце для гніздування. Самець тим часом займається співом і охороняє вибрану ділянку. Якщо з'являється ще один претендент на зайняту територію, то самець проганяє його зі своєї гніздової площі.

Поки самиця ще не відклала яєць, самець літає над своєю ділянкою і співає. Самиця ж, підшукавши зручне для гніздування місце, наприклад, ямку в грунті на лугу або серед трави на трав'яному узліссі, починає облаштовувати своє гніздо.

Воно є не занадто глибокою чашею, висота гнізда, як правило, не перевищує півметра. Гніздо вона вистилає стеблами, корінцями трав, шерстю, пухом, кінським волосом.

Знайти гніздо жайворонка любителеві практично неможливо, так добре воно замасковане.


У кінці квітня у жайворонків з'являється перша кладка, яка складається з чотирьох-шести біло-червонястих або жовто-зеленуватих яєць, покритих дрібними темними цятками, які іноді складають цілий візерунок.

Буває, що в цей час настає похолодання, самиця не кидає гнізда і продовжує терпіти холод і висиджувати пташенят. Висиджувати яйця допомагає і самець. Цей процес триває приблизно два тижні. Птахи так зосереджені на висиджуванні, що не злітають навіть, якщо повз гніздо хтось проходить.

Пташенята з'являються сліпими, їх тіло покрите рідкісним пухом. На крило вони встають тижнів за два і можуть покинути гніздо, щоб ховатися в траві десь поблизу. Вони вчаться самостійно годуватися.

Оперення молодих жайворонків повністю зливається з рослинністю, що оточує їх. Якщо самця у польоті помітив хижак, то він каменем падає на землю, але ніколи відразу не біжить до гнізда, щоб не привести хижака до самиці і пташенят.

У червні у жайворонків може з'явитися друга кладка, а пташенята першої кладки починають самостійно жити у кінці липня.

У кінці літа, на початку осені жайворонків можна побачити на полях, де прибрали хліб, вони літають зграйками і підбирають злаки, що впали. Так вони і живляться на зжатих полях, поки не настане час відльоту на зимівлю.

Відлітають жайворонки з наших місць, як правило, у вересні - початку жовтня на південь Європи.


У маленьких жайворонків дуже багато ворогів. В повітрі це сокол-чеглок, який полює на захоплених співом самців. А ще їх ловлять ястребы і луні. На землі це тхори, землерийки, лисиці, горностаї, ласки, ворони і змії. Ці тварини поїдають і яйця жайворонків, і пташенят.

Жайворонки - одні з самих кращих співочих птахів Росії, і краще за усіх співає саме польовий жайворонок. Під час співу жайворонок трепеще крилами, а шийка його тремтить, і трелі з нього ллються що переливаються, дзвінкі, як з срібного невеличкого глечика. В середині травня самець співає добу безперервно, та так голосно, що пісня його розноситься на кілометри. Сама пісня складається з розсипів, гуркотів, трелей, переливань, посвистів.

Іноді співають відразу декілька самців, і відчуття створюється воістину приголомшливе. До того ж, пісня кожного самця відрізняється, і залежить від віку, настрою, таланту.

Жайворонки співають як в небі, так і сидячи на камені, на купині. Перестають співати вони лише у кінці літа, коли починається линька.

Із-за своєї прекрасної пісні жайворонок часто попадається в руки птахолова.

Любителі містити птахів в неволі говорять, що жайворонки легко звикають до свого підневільного положення і радують хазяїв своїм співом навіть взимку.

Але особисто мені здається, що для цього є канарки, а вільний жайворонок повинен жити на волі і співати свої прекрасні трелі з неоглядного небесного простору на радість усім нам.



Надрукувати