Як живуть кроти?

Як живуть кроти?

На початку ХХ століття модниці в європейських країнах красувалися в шапочках і манто з хутра крота. Мода пройшла, на те вона і мода, тим більше що хутро маленького землекопа не готується. Але ще років п'ятдесят чорне м'яке хутро вважалося цінним і навіть було одним з предметів радянського експорту.

За здану шкірку заготівники платили по 68 копійок. Цілий долар по офіційному курсу! Що бажають запрацювати хапало, що стримувало зростання кротовьего поголів'я. Нині земляні купки можна зустріти не лише в лісах і полях, але навіть в місті, прямо на газоні біля будинку.


Сільгоспвиробники б'ють тривогу, кріт став шкідником, від якого страждають посіви зернових і городи. Дослідження, проведені на рубежі тисячоліть, показали, що втрати урожаю від "роботи" кротів досягають 1%.

Втім, слово "робота" в лапки можна і не брати. Добуваючи свій "хліб насущний", кріт працює і день, і ніч. Щоб вижити, звірятку доводиться з'їдати за добу стільки їжі, скільки він важить сам, і навіть більше. Причому в його раціоні повністю відсутні рослинні складові, тільки черв'яки, личинки, жуки і інші комахи. Кріт гурман. Перш ніж їсти черв'яка, він його чистить — хапає зубами і протягає через кігті-копалки.

Збиток рослинам наноситься "мимохідь". Здобич так просто в лапи не дається, під час полювання кротові доводиться лопатить тонни грунту, ушкоджуючи корені посівів. За добу він видає "на гора" до 500 кілограмів грунту, за ніч здатний викопати тунель завдовжки 40 метрів. Врахуйте, що сам кріт важить не більше 100 − 150 грамів і поміщається на людській долоні.

Втомившись від титанічних зусиль, кріт відпочиває, але недовго. Максимальна перерва між їдою — близько 4 годин. Якщо ж з якихось причин їжі не буде впродовж 12 годин — кріт помре.

Зимівля не для такого трудяги, полювання триває навіть в холоди. Звичайно, вона менш результативна, чим літня, тому без запасів не обійтися. У своїх коморах кріт копить живих черв'яків, заздалегідь надкушувавши їх і лишаю рухливості. Запаси бувають солідні, до двох кілограмів корму, тисяча-полтори черв'яків.

Тунелі крота — не лише сліди його полювання. Спить він не аби де, а удома. У центрі володінь "кімната", в якій землекоп спить, навколо неї складна галерея ходів, в яких можна сховатися від небезпеки, вони ж сполучають спальню з коморами. До мисливських угідь веде магістральний тунель, завдовжки метрів 40 − 50.

По своїх ходах кріт переміщається зі швидкістю близько 60 метрів в хвилину, миттєво міняючи напрям руху на протилежне. Однаково успішно він "йде" як вперед, так і назад. Цьому сприяє особливість: його шерстка лягає у будь-яку сторону.

Робочі інструменти крота — лапи і ніс. Останній, незважаючи на те що використовується для грубої роботи, має відмінний нюх і дотик, а укриті в шерсті вуха — прекрасним слухом. Очі-маківки використовуються кротом рідко. Зазвичай вони, як і вуха, сховані в шерсть, але при необхідності кріт висуває очні яблука вперед.


Кріт живе відлюдником. Родича, що випадково забрів в його володіння, без зволікання виганяє, якщо вистачає сил. Але для того, щоб виростити потомство, самотній мисливець забуває на якийсь час про свої звички. Кротята народжуються голими і безпорадними, розміром усього лише з бобове зерно. У посліді їх буває до п'яти. Кротиха вигодовує діточок молоком, а татко в цей період забезпечує її їжею.

Ворогів у кротів вистачає. Коти, собаки, тхори і ласки кротів не їдять із-за запаху, хоча і не проти пополювати на них. Лис, куниць, їжаків, сов, лелек і ворон мускусний запах не бентежить.

Веде боротьбу з кротами і людина. Про причини — дивитеся вище, про методи — читайте далі.


Надрукувати