Вомбат: «травоїдний ведмедик» або «підземна коала»? «

Вомбат: «травоїдний ведмедик» або «підземна коала»? «

Про коалу і кенгуру чули, напевно, все. Хтось знає про качкодзьоба і єхидну, комусь більше до вподоби австралійські папуги. А тим часом на цьому континенті мешкає і ще одне дуже цікаве звірятко, якого австралійці часто містять в якості домашнього вихованця, і ім'я йому - вомбат.

Вомбаты(Vombatidae) - дивовижне створення природи і до того ж дуже древні - вони з'явилися близько 18 мільйонів років тому, в міоцені. Серед їх вимерлих предків були воістину величезні екземпляри, так, вага велетенського вомбата(Phascolonus gigas), що жив в плейстоцене, досягала 200 кілограмів. Інший найближчий родич вомбата - дипротодон(Diprotodontidae), сумчаста тварина розміром з носорога, зник з лиця землі близько 40 000 років тому і встиг застати появу в Австралії перших людей.

Вомбаты поширені в південній і східній частинах Австралії, їх можна зустріти приміром, в штатах Квинсленд, Вікторія, Новий Південний Уельс, на острові Тасманія. Основна вимога у вомбатов при виборі місця проживання - рихлий грунт, відповідний для риття нір. А буде ділянка розташований в степу або в лісосмузі, для вомбата значення не має.

Що дожили до наших днів вомбаты діляться на два роди:

- довгошерсті(Lasiorhinus);

- короткошерстні(Vombatus).

Рід короткошерстних вомбатов включає всього один вид, який так і називається, короткошерстний вомбат(Vombatus ursinus), серед довгошерстих є два види - квинслендский(Lasiorhunus krefftii) і довгошерстий(Lasiorhunus latifrons). П'ять відомих пологів вомбатов, на жаль, вже вимерли.


Схожі чимось на маленьких ведмедів, вомбаты в той же час є найбільшими сумчастими тваринами і ссавцями, ведучими в основному нірний спосіб життя. Ці тварини риють під землею декілька житлових печер, сполучених між собою тунельними ходами протяжністю близько 20 метрів і що йдуть на глибину до 3,5 метрів. Пол у своїх підземних спальнях вомбат вистилає м'якою підстилкою з сухої трави і листя. Площа земельної ділянки, займаної вомбатом, може варіювати від 5 до 25 Га, він ретельно позначається екскрементами тварини. До речі, тільки у вомбатов екскременти, завдяки особливій будові анусу, мають форму правильних кубиків.

Вомбаты ведуть переважно нічний спосіб життя, коли вони виходять на поверхню у пошуках їжі. Вдень вомбаты покидають нору досить рідко, вважаючи за краще відсиплятися у безпеці. Вони переконані вегетаріанці і живляться молодою травою, рослинними втечами, різними корінцями, мохом, ягодами і грибами. У вомбатов украй уповільнений обмін речовин - на переварювання їжі їм потрібно до двох тижнів. Також вомбат другий після верблюда рекордсмен, здатний обходитися дуже малою кількістю води, - всього 22 мл на кілограм ваги в добу, і це включаючи вологу, яка міститься в їжі.

Найближчі з родичів вомбатов, що нині є здоровими, - це коалы, з ними у вомбатов багато спільного у будові черепа і зубів. Цікаво, що у вомбатов по парі різців згори і знизу, і зуби ці ростуть у них усе життя - в цьому вони схожі на гризунів. А загальна кількість зубів у вомбата всього 12, менше, ніж у усіх представників сумчастих. Верхня губа вомбатов розділена по центру на дві половинки: це дає тварині можливість підгризати рослинну їжу біля самої землі.

За сотні тисяч років розвитку вомбат грунтовно підготувався до риття нір : навіть сумка у нього, на відміну від інших сумчастих тварин, відкривається не у бік голови, а назад, щоб земля випадково не потрапила! У вомбатов щільно збите тіло завдовжки 70-120 см, вага тварини в межах 20-45 кг

Укорочені потужні лапи мають по п'ять пальців, з яких чотири оснащені великими кігтями, прекрасно відповідними для риття. Хвіст у вомбатов сильно укорочений.

У задній частині тулуба вомбата розташований особливий твердий щиток, тому у разі небезпеки вомбат може попросту закупорити нору власним тілом, залишивши на поверхні тільки «броньований» зад. Цей же щиток вомбаты можуть використати і в якості зброї нападу на непрошених гостей, щоб роздавити їх об стінки свого підземного житла. Небезпеку представляють і довгі гострі кігті тварини. Вомбат здатний також буцатися і завдавати досить сильних ударів масивною головою.

Справедливості ради варто відмітити, що вомбаты таким чином усього лише захищають свою територію, першими без причини вони не нападають, а для залякування супротивника мотають головою і видають звуки, схожі на мукання. Проте у разі вторгнення на ділянку вомбата іншого самця, якщо останній не забереться подобру-поздорову, справа може дійти до бійки і нанесення серйозних травм. В той же час підземні галереї вомбата можуть перетинатися з тунелями інших особин і вони навіть іноді користуються одними спальнями, але в різний час - тут, мабуть, все залежить від здатності конкретних тварин до співіснування на одній території.

Якщо ж вомбат потрапляє у безвихідну ситуацію(відсутність поблизу нори-притулки, перевершуюча чисельність супротивника), це повільне на вигляд тварина здатна утікати зі швидкістю до 40 км в годину!


У разі реальної небезпеки вомбат може залізти на дерево і навіть плавати - чого не зробиш для рятування власного життя.

Природних ворогів у вомбатов мало. З них варто згадати завезеного людиною дінго, небезпечним для вомбата може бути і тасманийский диявол. Але головний ворог вомбатов, на жаль, людина. На них нещадно полювали під приводом, що своїми норами вони псують пасовища. Вбивали вомбатов не лише із-за хутра, яке хоч і не занадто красиве, але дуже готується, і широко застосовувався для виготовлення килимків і оббивки дверей - м'ясо довгошерстих видів цих тварин цілком їстівно, хоч і має дещо своєрідний присмак. Зараз, на жаль, із-за діяльності людей скорочується кількість земель, де можуть мешкати вомбаты. Також багато вомбаты гинуть під колесами машин. Популяція найрідкіснішого, квинслендского вомбата, налічує усього лише близько ста особин, і усі вони живуть на території одного заповідника площею 300 Га. У Червону Книгу занесений і один з підвидів короткошерстного вомбата.

Скорочення чисельності вомбатов безпосередньо залежить і від їх нечисленного відтворення в природі. Вомбаты розмножуються лише при достатній кількості вологи, вагітність у них триває всього 20-22 дні. Дитинча народжується крихітним, подальший його розвиток відбувається вже в сумці матері.

Хоча у самиць вомбата є два соски, дитинча народжується один. У материнській сумці дитинчата короткошерстних вомбатов проводять до 6 місяців, а у довгошерстих і того довше, до 10-11 місяців.

Після закінчення цього терміну малюк хоч і покидає сумку, але ще довго не виходить на поверхню - мати приносить йому їжу в дрібно згризеному виді прямо в нору.

Повністю самостійним молодий вомбат стає, коли набере 2-3 кг ваги, розмножуватися, у свою чергу, він здатний після трирічного віку.

Як правило, самиці залишаються жити в «рідному будинку», а самці шукають собі нове місце проживання.

При такому довгому періоді відходу за малюком самиця вомбата може приносити потомство разів в два роки, а в неволі вомбаты, на жаль, практично не розмножуються. Тривалість життя вомбата в дикій природі до 15 років, в умовах зоопарків і розплідників вони можуть прожити 25 років і більше.

Тепер, коли ви познайомилися із способом життя вомбатов в природі і їх звичками, стає зрозумілим, що містити цю тварину в якості домашнього - завдання не з легенів. Не зайвим також знатиме, що офіційно вивезення вомбатов з Австралії заборонене, дозвіл на їх придбання можуть отримати тільки великі зоопарки. Так що купити тварину можна тільки на «чорному ринку», якщо воно нелегально вивезене з країни, а це, м'яко кажучи, незаконно.

Любителі «екзотики» намагаються поселити вомбата навіть в міській квартирі, що по суті є знущанням з тварини, у якої інстинкт риття запрограмований генетично. В результаті страждають м'які меблі і килимові покриття, вомбаты намагаються зробити «підкоп» під стінами. Погано всім, і вомбату, і хазяям.


Містити вомбата в заміському будинку за наявності власної ділянки в принципі можливо, але і в цьому випадку треба обов'язково пам'ятати наступне:

- вомбат обов'язково постарається прорити хід під огорожею і може вибратися «на волю» в найнесподіваніший момент;

- місце для риття вомбаты вибирають, виходячи з тільки їм ведених міркувань, при цьому вони нещадно знищують рослинність на ділянці, так що про доглянутий газон і квітник або про урожай в городі в принципі можна забути;

- вомбаты не те щоб тупуваті або безглузді - вони неабиякі тугодуми; приручаються вони дуже відносно, так що не чекайте, що тварина відгукуватиметься на кличку або демонструватиме вам свою вдячність у відповідь на ласку, подібно до кішки;

- навіть якщо вомбат давно у вас живе і звик до вас, несподівано чогось злякавшись у вас на руках, він може сильно поранити своїми кігтями;

- вомбаты дуже бояться холоду і при пониженні температури швидко захворюють, так що в холодну пору року звірятко потребуватиме теплого притулку, де зможе перезимувати.

Раціон вомбата при утриманні в неволі мало чим відрізняється від природного, хіба що можна спробувати його різноманітити за рахунок різних фруктів і овочів, якщо такі припадуть тварині за смаком.

Якщо взяти до уваги все «за і проти», стає зрозумілим, що вомбат в якості домашньої тварини - варіант, скажемо прямо, не з кращих.

Мабуть, краще обмежити свій вибір звичнішими для нас домашніми улюбленцями, і не шукати пригод на свою голову!


Надрукувати  

Схожі матеріали