Цікаві факти про страусів

Цікаві факти про страусів

Основне:

Страуси - нелітаючі птахи, які пристосувалися швидко бігати. Вони є найшвидшими птахами і можуть досягати швидкості при бігу до 65 кілометрів на годину. За один крок страус може здолати відстань від 3 до 5 метрів.

Страуси можуть бігати на швидкості близько 50 кілометрів на годину досить довгий час, що дозволяє їм ховатися від хижаків. Вони також є найважчими і великими птахами на планеті і важать до 180 кілограм при зростанні близько 2,5 метрів.

Самиці страуса мають коричнево-сіре забарвлення пір'я, а у самців є чорно-білі крила і хвіст. У них особлива форма ступень з 2 пальцями(у інших птахів або 3, або 4 пальці). Також на кожному пальці є довгий 10-сантиметровий кіготь, який птахи використовують для самозахисту.

Страуси є всеїдними птахами. В основному їх раціон харчування складається з рослинної їжі, особливо вони люблять листя, насіння і корінці, проте вони не проти поласувати комахами або дрібними тваринами, на зразок ящірок.

Страуси можуть їсти такі продукти, які інші тварини не можуть переварювати, оскільки у них є довгий і щільний кишечник, за допомогою якого вони можуть отримувати корисні речовини навіть з найгрубішої їжі. У них також є м'язовий шлунок, який за допомогою тих, що проковтнули ними піску і каменів допомагає переварювати їжу.

Страуси - соціальні птахи, іноді вони збираються в зграї по 100 особин і більше, але частіше в зграї приблизно 10 птахів. У груп є ієрархія - домінантний самець, який захищає територію зграї, і домінантна самиця, яку називають головною несучкою.

Під час залицянь самець використовує свої красиві біло-чорні крила для заманювання самиць. Він повільно опускається на землю, як би кланяючись, а потім починає трясти і махати пір'ям крил і рухає хвостом вгору-вниз. Потім він наближається до самиці, простягає до неї свої крила в надії підкорити її серце. Якщо самиці подобається представлення, вона погоджується належати йому.


Самець і самиця розділяють обов'язки по висиджую яєць і турботі про потомство. Кожна самиця відкладає від 2 до 5 яєць в загальне гніздо. Головна несучка кладе свої яйця в центр гнізда, тому у пташенят цих яєць більше шансів з'явитися на світ.

Пташенята вилуплюються приблизно через 40 днів. Через пару днів після вилуплення вони покидають гнізда і подорожують разом з батьками. Дорослий самець бере пташенят під своє крило, щоб захистити їх від сонця, дощу або хижаків.

Страуси живуть 30-40 років, але в деяких випадках близько 50 років.

Житла:

До 20-го століття дикі страуси населяли Африку, південно-західну Азію і Аравійський півострів. Сьогодні дикі страуси живуть тільки в пустинних районах Африки.

Завдяки комерційному розведенню страусів, страусині господарства можна зустріти по всьому світу.

Охоронний статус: що Викликають найменше побоювання

Нині страуси поширені на території практично усього африканського континенту. Експерти точно не можуть сказати, скільки особин сьогодні живе в дикій природі, але їх досить багато.

У 18-му і 19-му повіках страуси були досить рідкісними птахами, оскільки на них полювали із-за красивого пір'я, яке використовувалося для популярних у той час нарядів. Птахи зникли з північної Африки, але в 1838 році знову з'явилися завдяки фермерським господарствам по розведенню цих птахів. До сер пір страусів розводять із-за їх пір'я, шкіри, яєць і м'яса.


Цікаві факти:

-- Ударом ноги страус здатний убити лева.

-- Страуси зовсім не ховають голову в пісок. Якщо хижак погрожує їх гнізду, страус може опуститися на землю і затихнути, поклавши голову на пісок, щоб стати менш помітним. На відстані здається, що страус зарив голову в пісок.

-- У страусів найбільші яйця серед усіх тварин, які можуть важити до 1,3 кілограма і досягати в довжину 15 сантиметрів. Одне страусине яйце відповідає двом дюжинам курячих.

-- У страусів немає особливої залози, яка дозволяє іншим птахам робити пір'я водовідштовхувальним, тому під час дощу пір'я страусів намокають.

-- Око страуса - найбільше серед очей усіх наземних істот - приблизно 5 сантиметрів в діаметрі.

-- Страуси ганяються за комахами або рептиліями, роблячи дивні зигзагоподібні рухи.

-- Самець страуса може попереджати зграю про небезпеку, видаючи звуки, схожі на рев лева.

 


Надрукувати  

Схожі матеріали