Цікаві факти про леопардів

Цікаві факти про леопардів

Основне:

Леопарди є найдрібнішим видом з групи великих кішок - в середньому зростання леопарда досягає 70 сантиметрів, вони також є одним з найудачливіших видів кішок. Леопарди - майстерні мисливці і спритні стерв'ятники, тому можуть пристосуватися практично до будь-якого середовища.

Колір і довжина шерсті леопарда може сильно варіюватися залежно від місць, де він мешкає. Наприклад, леопарди саван мають жовте або помаранчеве хутро, а леопарди, що мешкають в пустелях, мають світлішу шерсть. У леопардів, які живуть в суворих холодних умовах, сірувата довга шерсть, а у леопардів тропічних лісів - золотиста. Плями на шерсті леопардів можуть бути круглі або квадратні і допомагають тваринам ховатися в довкіллі, залишаючись менш помітними.


Леопарди живляться різною рибою, рептиліями, а також ссавцями різних мастей, такими як павіани, антилопи, дикі кабани, зайці і гризуни. Серед усіх видів великих кішок леопарди краще всього уміють лазити по деревах. Вони також відмінно плавають і часто ловлять у воді рибу і крабів.

Леопарди є дуже спритними і невловимими хижаками-одинаками. Вони вправно полюють, швидко убивають здобич і крадькома з'їдають спіймане. Зазвичай це відбувається ночами. Потужні кігті, як кліщі, стискають здобич, важкі лапи ударяють жертву, яку потім хижак швидко убиває, перегризаючи їй горло. Якщо леопард упіймав і убив здобич, він намагається затягнути тушу на дерево і там її з'їсти, щоб її не відібрали інші хижаки - леви або гієни.

Кожен окремий леопард має свою територію для полювання, яке він мітить за допомогою сечі і слідів від кігтів. Територія самця часто перетинається з територіями декількох самиць, чиї володіння зазвичай набагато менше. Леопарди попереджають один одного про свою присутність гучними криками.

Самиці леопардів можуть дати потомство у будь-яку пору року і у виводку звичайне 2-3 дитинчата. Мати ховає котенят близько 8 тижнів, поки вони не навчаться самостійно пересуватися, грати і полювати. Вона починає приносити їм м'ясо у віці від 6 до 7 тижнів, хоча дитинчата продовжують смоктати молоко ще близько 3 місяців. Котенята живуть поряд з матір'ю близько 2 років. Після цього леопарди починають вести відлюдницький спосіб життя, існуючи в повній самотності.

Самці леопарда важать від 60 до 75 кг, а самиці - від 32 до 65 кг В дикій природі леопарди живуть 12-15 років, в зоопарках відомі випадки, коли вони доживали до 23 років.

Житла:

Більшість леопардів мешкають на лугах Африки на південь від Сахари, хоча вони зустрічаються і в інших районах континенту, на Середньому Сході і в Азії. Леопарди обожнюють гористу місцевість з густою рослинністю, але можуть адаптуватися практично у будь-якому середовищі від тропічних лісів до пустель, від гір до околиць великих міст. Це єдині великі кішки, які прекрасно себе почувають як в пустелях, так і в лісі.

Охоронний статус: ті, що знаходяться в змозі близькому до угрожаемому

Як вид в цілому, леопардам не погрожує зникнення, проте деякі підвиди дійсно страждають, що особливо мешкають за межами Африки. Наприклад, в дикій природі налічується всього 30 амурських леопардів, батьківщиною яких є південно-східна частина Росії.


Підвиди, які знаходяться під загрозою зникнення:

-- Південноаравійський леопард(P. pardus nimr) - на межі зникнення

-- Далекосхідний леопард(P. pardus orientalis) - на межі зникнення

-- Переднеазиатский леопард(P. pardussaxicolor) - що вимирає

-- Цейлонський леопард(P. pardus kotiya) - що вимирає

-- Леопард(P. pardus melas) яванця - на межі зникнення

Експерти вважають, що в природі існує близько 500 тисяч леопардів - в 10 разів більше, ніж левів, тигрів і гепардів разом узятих. Незважаючи на це, чисельність леопардів скорочується із-за втрати територій і браконьєрства.

Цікаві факти:

-- Леопарди можуть затягнути тушу вагою в три рази більше їх власної ваги на гілку дерева, яка знаходиться на висоті до 6 метрів. Самці леопардів можуть убити дитинча жирафа, а потім затягнути його тушу на дерево.


-- Слово леопард походить від поєднання грецьких слів leon(лев) і pardus(пантера).

-- Браконьєри вбивають леопардів, щоб отримати їх красиві шкури і вуса, які використовуються в деяких ліках.

-- Сніговий леопард або барс(Panthera uncia) не відноситься до виду леопардів, він ближче до тигрів. Їх зовнішній вигляд і звички відрізняються від леопардів. Димчастий леопард(Neofelis nebulosa), незважаючи на назву, відноситься до абсолютно іншого роду.

-- Леопарди можуть гарчати, але не так голосно, як леви. Вони також уміють бурчати, як домашні кішки.

-- У леопардів відмінний слух, вони чують в 5 разів краще за людину.

-- Леопардам не треба пити багато води, їм досить тієї вологи, яку вони отримують з їжею.

-- Леопарди відмінно лазять по деревах, часто спускаються із ствола дерева головою вниз. Вони є найбільшими кішками, які постійно лазять по деревах. Частенько леопардів можна побачити сплячими високо на гілках.


 


Надрукувати