Цікаві факти про кенгуру

Цікаві факти про кенгуру

Основне:

Кенгуру - травоядние ссавці, які споживають величезну кількість різної зелені, включаючи траву, втечі, листя дерев і кущів. Велику частину вологи тварини беруть з їжі, тому можуть довгий час взагалі не пити воду.

Як і у корів, у кенгуру є шлунок з декількома камерами, що дозволяє їм добре переварювати їжу. Вони відригують траву і листя, пережовують їх повторно перед тим, як остаточно заковтнути. Також у кенгуру є особливі зуби: корінні зуби регулярно випадають, а на їхньому місці зростають нові.

Кенгуру досягають в довжину від 1 до 3 метрів і можуть важити від 18 до 100 кілограмів, залежно від виду. Східний сірий кенгуру - найважчий серед сумчастих у світі, а великий рудий кенгуру - найбільший по розмірах.

Задні ноги і ступні кенгуру набагато сильніші і довші за передні лапи. У них є мускулисті довгі хвости, дуже товсті біля основи, які дозволяють утримувати рівновагу і направляти рухи під час стрибків.

Якщо говорити про стрибки, то кенгуру є єдиним великим звіром, який стрибає під час пересування. Самці можуть стрибати у висоту до 3 метрів і в довжину до 9 метрів, а під час стрибків досягають швидкості до 60 кілометрів на годину.

Кенгуру - дуже соціальні тварини. Вони часто живуть в групах - зграях, які полягають від 10 до 100 особин. Самці влаштовують бійки за домінантний статус.

Якщо кенгуру відчуває небезпеку, він попереджає усю зграю гучними ударами ніг об землю. Вони також можуть видавати різні звуки, на зразок хрюкання, чхання, шипіння і клацання.


Кенгуру відносяться до инфраклассу сумчасті. Ці тварини відрізняються тим, що народжують дитинчат недорозвиненими, але вони продовжують розвиватися в особливій шкірній складці на животі матері - сумці.

Самиця кенгуру народжує один раз в рік після усього місяця вагітності. Дитинча при народженні досягає розміру від 5 до 2,5 міліметрів - від розміру зернятка рису до розмірів бджоли.

Крихітне і сліпе дитинча тут же переповзає в сумку матері, де продовжує розвиватися ще від 120 до 400 днів. Дитинчата, що підросли, висовують морди з сумки і починають оглядати околиці за декілька тижнів до того, як покинуть сумку.

Житла:

Батьківщиною Кенгуру є Австралія. Вони добре адаптувалися до життя в самих різних умовах, їх часто бачать в громадських парках, садах і навіть на полях для гольфу.

Руді кенгуру мешкають в сухих і напівпустинних районах, де вони живляться мізерною місцевою зеленню. Із-за посухи популяція кенгуру скорочується, тому що зменшується кількість їжі.

Західний сірий кенгуру живе в лісах, рідколіссі, місцевості, покритій кущами, на лугах східної Австралії і на острові Тасманія.

Антилоповий кенгуру мешкає в мусонному тропічному рідколіссі в північній частині континенту.

Охоронний статус: зухвалі найменші риски зникнення


У основних видів кенгуру немає серйозного ризику зникнення, проте популяції скорочуються із-за розвитку сільського господарства, втрати місця існування, пожеж і полювання. Австралійський закон захищає східного і західного сірого кенгуру. На них можна полювати, отримавши особливий дозвіл в цілях отримання шкіри і м'яса.

Цікаві факти:

-- Латинська назва сімейства кенгурових - Macropodidae - означає велика нога.

-- Слово кенгуру уперше записав британський мандрівник і дослідник Джеймс Кук, почувши назву тварини у місцевих жителів.

-- Самиця кенгуру може завагітніти відразу ж після народження дитинчати. Молодший брат або сестра теж забирається в сумку. Обидва дитинчата, старший і молодший, живляться різними видами молока, які робить мати.

-- Дитинчата не покидають сумку до певного віку, і їм доводиться випорожнюватися і мочитися в сумку. Коли вони маленькі, проблем особливо немає, але коли підростають, частина виділень вбирається. Самицям доводиться регулярно чистити свої сумки.

-- У кенгуру хороший слух, і, як і кішки, вони насторожуються і уловлюють найтихіші звуки.

-- Кенгуру не уміють задкувати назад, проте вони відмінно плавають.

-- Чим швидше стрибають кенгуру, тим менше вони витрачають сил.

 


Надрукувати  

Схожі матеріали