Цікаві факти про білоголового орлана

Цікаві факти про білоголового орлана

Основне:

Білоголові орлани є одними з найбільших хижих птахів, батьківщина яких - Північна Америка. Розмах їх крил - до 2 метрів. Вони поступаються по розмірах тільки каліфорнійським кондорам і мають такий же розмір, як і беркути.

Голови цих королівських птахів, судячи з назви, покриті білим пір'ям, а решта тіла шоколадно-коричневого. Ноги і дзьоби птахів - яскраво жовті. У молодих птахів в основному голови і хвости - темні, а крила і усе тіло можуть мати різне за кольором пір'я - коричневе і біле. Тільки до 5 років орлани набувають характерного забарвлення, досягнувши повноліття.


Молоді орлани покидають гніздо вже через 12 тижнів після народження. Вони моногамні птахи і знаходять собі партнерів на все життя.

Дорослі особини важать від 3,6 до 6,4 кілограм. Самиця білоголового орлана трохи більша і важча, ніж самець. Орлани живуть досить довго - в середньому 28 років в дикій природі, в неволі - 36 років.

Крики білоголових орланів складаються із слабкого свисту, який грубіший і пронизливіший у молодих птахів. Птахи кричать під час сезону спаровування, або попереджаючи один одного про небезпеку.

У орланів відмінний зір, а особлива прихильність очей дає їм відмінний бінокулярний зір, а також периферичний зір.

Орлани швидко літають і можуть досягати швидкості 56 кілометрів на годину в звичайному темпі, Але при гонитві за здобиччю можуть летіти із швидкістю 120-160 кілометрів на годину. Птахи полюють спільно: один орлан лякає жертву, а інший хапає її гострими довгими кігтями.

Улюбленою їжею білоголових орланів є риба, але вони часто живляться іншими птахами, наприклад, качками, а також ондатрами і іноді черепахами. Вони також не проти поласувати падаллю і можуть відібрати здобич у інших хижих птахів. Гострий дзьоб орлана допомагає йому легко розривати здобич на частини.

Самим найближчим родичем білоголового орлана є Орлан-крикун(Haliaeetus vocifer), що мешкає на південь від Сахари в Африці, а також Орлан-белохвост(Haliaeetus albicilla), який зустрічається в Євразії.

Місця обитания:Белоголовие орлани мешкають виключно в Північній Америці, біля берегів океанів і озер від Нижньої Каліфорнії і Флоріди на півдні до острова Ньюфаундленд і Аляски на півночі. Їх в основному можна зустріти у водойм, уздовж річок, океанічного узбережжя, у озер, водосховищ і боліт. У сезон міграцій, орлани перелітають на великі відстані і можуть бути помічені в горах і на рівнинах. Зимою популяції білоголових орланів з півночі і центральної частини Північної Америки мігрують до відкритої води.


Розмножуються білоголові орлани переважно на Алясці, де їх мешкає найбільше, в Канаді, на Тихоокеанському північному Заході, біля річки Міссісіпі, у Мексиканської затоки, навколо Великих Озер і в інших областях, де багато води і їжі. Птахи зимують уздовж узбережжя США, деякі з них добираються навіть до північно-західної Мексики.

Охоронний статус: що Викликають найменше побоювання

На той час, як білоголового орлана оголосили символом США в 18-м столітті, в природі налічувалося від 25 до 75 тисяч цих птахів в 48 штатах.

Чисельність популяції різко скорочувалася із-за руйнування місця існування, полювання і використання отрути ДДТ на полях, який робив шкаралупу яєць занадто тонкою, тому вона розбивалася раніше терміну. Використання отрути ДДТ було заборонено тільки в 1972 році. У 1967 році білоголовий орлан був занесений в Червону Книгу, коли залишилося всього 417 пар, що гніздяться, за підрахунками дослідників.

Через 17 років після того, як білоголові орлани були оголошені вимираючим видом, їх популяція істотно поповнилася, а саме, в 10 разів в порівнянні з 1963 роком. У 2007 році ці птахи були виключені з Червоної Книги. Їх все-таки продовжують охороняти згідно з актом про захист білоголових орланів і беркутів від 1940 року, проте браконьєри продовжують знищувати птахів, а також орлани продовжують втрачати місце існування.

Цікаві факти:-- Білоголовий орлан є національною емблемою США з 1782 року, а також він вважався духовним символом місцевих жителів упродовж довгого часу.

-- Білоголові орлани будують найбільші гнізда серед птахів Північної Америки - гніздо може бути заввишки близько 4 метрів, шириною - 2,5 метри, вагою в 1,1 тонну.

-- Орлан може переслідувати полюючого яструба, поки цей дрібніший хижак не відпустить здобич, а орлан потім ловить її в повітрі. Іноді орлани нахабно крадуть спійману яструбами рибу прямо з їх кігтів. Орлан може викрасти здобич також у тих, що деяких, що ловлять рибу ссавців і навіть у людини.


-- У деяких північно-американських культурах білоголові орлани вважалися священними птахами, як і беркути, вони були центральними фігурами багатьох релігійних і духовних традицій серед корінних народів Америки. Деякі індійці вважали, що орлани є духовними посланцями між богами і людиною.

 


Надрукувати