Снігурі

Снігурі

За старих часів помічали, коли прилетів снігур, то скоро і зима прийде. Але, як не дивно, в нашому місті снігурі з'являються тоді, коли зима вже настала, а в лютому можна відкрити кватирку і почути тихий снегириное посвист.

А буває так: вийдеш уранці з будинку - навкруги неусмішливі люди, усі кудись поспішають, і раптом погляд падає на горобину, усі гілки якої покриті не лише кистями ягід, але і прекрасними птахами в темних шапочках і з яскравими грудками, що точно прилетіли в наш світ з казкової країни. Це і є снігурі. Найчастіше вони сидять нерухомо, немов спеціально даючи людям помилуватися своєю красою.

Швидше за все, саме в лютому птахи починають кочувати у бік півночі, і середня смуга лежить на їх шляху в середині зими.

Звичайний снігур, або жуланчик - Pyrrhula pyrrhula - невеликий птах з сімейства в'юркових.

Снігур не набагато більший за горобця, довжина тіла до 16-18 см Важить птах 32-34 р.

Взимку снігурі настовбурчують густе оперення, від чого здаються товще, ніж є насправді.

У птаха щільна, коренаста статура. Дзьоб товстий, широкий, чорного кольору.


Верх у снігурів блакитнувато-сірий, на голові від дзьоба до потилиці чорно-синя шапочка. Груди, шия і щоки яскраво-червоні, рідше — червоно-рожеві.

Крила і хвіст чорні, з білими надхвостьем і смугою на крилі.

У самиці груди буро-сірі.

У молодих птахів немає чорної шапочки і до першої осінньої линьки вони буро-сірі або темно-коричневі, лише крила і хвіст у них чорні.

Нарядно за все снігурі виглядають саме взимку, коли дерева і кущі покриті білим снігом.

Тримаються вони зазвичай зграйками по 8-10 пташок.

Навіть у найлютіший мороз снігурі сидять на засніжених деревах майже нерухомо. Зірвуть ягоду і завмирають, і так цілими днями.

Ніч снегириная зграйка проводить в гілках дерев або кущів.


Снігур — птах досить довірлива і товариська, тому не складає труднощів наблизитися до снігурів впритул і розглянути їх.

У птахів ще існує така особливість, яку не завадило б придбати людям : якщо одна пташка з снегириной зграї потрапляє в пастку, то усі інші поспішають їй на допомогу.

Мешкають снігурі в соснових лісах з густим підліском, на краях вигорілих лісів і вирубувань, в садах, парках.

Влітку снігурі тримаються потайно, і побачити їх практично неможливо.

Вважається, що снігурі поширені практично в усій лісовій зоні Росії, окрім півдня Далекого Сходу. Вони можуть вести як осілий, так і кочівний спосіб життя, хоча велика частина птахів на зиму відкочовує зі своєї гніздової області на південь.

У березні і квітні снігурі повертаються в північні області.

Їдять снігурі бруньки, насіння, ягоди. Такі як горобину, черемху, жостір, ялівець. Цим приносять користь рослинам — поїдаючи ягоди, снігур не з'їдає усе насіння, м'якуш упускає на землю і насіння, що залишилося в м'якуші, проростають.

Люблять птахи і насіння ясена, граба, клена гостролиста, вільхи, берези, липи.

Їдять насіння хмелю і лободи.

Після їди снігурі люблять чистити дзьоб і в процесі чищення так само упускають насіння, що прилипнуло до нього.


Комахи рідко потрапляють в снегириный дзьоб.

Співають у снігурів і самці, і самиці.

Голос у них дуже приємний, злегка меланхолійний, звуки схожі на сопілку.

Перекликаються птахи низькими звуками типу - «жью... жю... жью.».

Самці практично не б'ються із-за самиць, тільки широко розкривають дзьоб і загрозливо шиплять.

А, питається, чому у них все так мирно? Тому що в снегириной зграї матріархат, самці знаходяться в повному підпорядкуванні у самиць.

Чим ближче весна, тим більше самців доглядають за самицями, стають наполегливими, і врешті-решт птахи розбиваються на пари.

Гніздяться снігурі в квітні в хвойних і змішаних лісах, особливо в тих місцях, де багато ялин.

Селяться вони в кущах в горах, в рослинності уздовж струмків.

Гніздо пара розташовує на горизонтальній гілці, досить далеко від ствола під покривом густих гілок на висоті 4-5 метрів від землі.


Іноді гніздо снігуря можна зустріти на кущах ялівцю.

Гніздо у вигляді плоскої чаші зазвичай будує самиця з тонких ялинових і інших сухих гілочок, травичок, корінців, моху і лишайника. Виходить воно досить рихлим. Усередині гніздо вистилається шерстю, пір'ям, волосом, і сухими тонкими травичками.

Діаметр гнізда може досягати 2 метрів, висота гнізда 1 метра, діаметр лотка теж до 1 метра, а глибина лотка 40-60 мм.

Самиця відкладає в травні 4-6 яєць ясно-блакитного кольору з темними або червоно-бурими плямочками, точками і рисками.

Насиджує яйця тільки самиця приблизно два тижні. Самець весь цей час охороняє гніздо і годує самицю.

Пташенята, що потім вилупилися, ще дві-три тижні проводять в гнізді.

Вигодовують їх обидва батьки, але велика частина турботи про підростаюче потомство дістається самцеві.

Основна їжа маленьких снегирят рослинна, це недозріле дрібне насіння, м'які бруньки і ягоди, але батьки годують їх і личинками комах.

Пташенят, що вилетіли з гнізда, батьки продовжують деякий час підгодовувати із зобу.

У пари снігурів за літо буває, як правило, дві кладки.


У кінці липня — початку серпня у снігурів починається линька, яка триває до середини вересня. У її процесі молоді самці придбавають яскравий наряд дорослих птахів.

Після закінчення линьки снігурі збираються в невеликі зграйки, часто це пташки з однієї сім'ї. У жовтні вони починають кочувати на південь і тримаються разом до кінця зими.

Вважається, що снігур приносить багатство і щастя.

Існує і музей снігуря. На жаль, він доки єдиний у світі і відкритий в Підмосков'ї в дачному селищі Снігурі в серпні 2007 року.

Музей користується великою популярністю, поряд з ним будинок відпочинку «Снігурі», а також дачі і котеджі.

Говорять, що місце там дуже красиве - густі хвойні ліси, в яких і живуть снігурі, що прилітають зимувати в селище і що розцвічують сніговий білий пейзаж яскраво-червоними відтінками зорі.

І усі, хто помилується цим птахом хоч днинка, буде щасливий і удачливий в любові і справах увесь рік.

Якщо не вдається поїхати в це дивовижне містечко, а на вулицях міста не видно снігурі, то можна повісити у будинку вишивку, малюнок або поставити у вітальні фігурку снігуря, і щастя неодмінно загляне у ваш будинок.


Надрукувати  

Схожі матеріали