Шпаки прилетіли

Шпаки прилетіли

Шпаки, напевно, самі знайомі із співочих птахів для городян. Колись існувала дуже мила традиція робити в школі і удома шпаківні і розвішувати їх усім класом або усією сім'єю. І якщо навесні поблизу не співав шпак, то весна здавалася і не зовсім навесні.

Тепер, на жаль, шпакам самим доводиться відшукувати собі житла. Але, незважаючи на те що люди сталі неуважні до шпаків, вони як і раніше прилітають до нас ранньої весни. Часто ще і сніг не увесь зійшов, а шпак тут як тут.


Шпаки - Sturnus - рід птахів з сімейства скворцовых. У світі налічується 14 видів шпаків, з них 6 видів гніздиться в Росії. Найчисленнішим і відомішим є шпак звичайний, який селиться поряд з людиною, анітрохи не хвилюючись з приводу шуму і забруднення мегаполісів.

Звичайного шпака можна зустріти на усій території нашої країни, у тому числі і на південному сході Сибіру, і в Забайкаллі, і навіть на півдні Далекого Сходу.

Сімейство скворцовые. Шпака не можна назвати великим птахом, в довжину його тіло зазвичай досягає 22-23 см Важить птах близько 70-75 р. Шпак здається злегка незграбним і оманливо-важким із-за своєї короткої шиї на масивному телі. Райдужка очей темно-коричнева. У птахи довгі, сильні товсті ноги бурого або червонувато-коричневого кольору з великими зігнутими чорними кігтями. Дзьоб жовтий, тонкий, гострий, довгий, трохи зігнутий вниз. Хвіст короткий, завдовжки 6,2-6,8см, майже прямий на кінці.

Шлюбному наряду дорослого самця звичайного шпака міг би позаздрити жоден причепурений денді. Чорний фрак з металевими відблисками, область вух і горла відливають фіолетовим кольором, спина і поперек зеленим, черево - фіолетово-бронзовим. На загальному фоні чорного оперення яскраво виділяються білі плями, великі на тілі і на надкрыльях і дрібні на голові. Можуть спостерігатися і охристі плямочки.

Якщо навесні дивитися на шпака освітленого сонячним світлом, то птах здається казково-прекрасним. Самці і самиці майже не відрізняються один від одного, можливо, якщо дуже приглядатися, то стане помітно - наряд самиць трохи блідіше. Ще пір'я у самців на грудці довше, а у самиці - короткі, кокетливо витончені. У самців зблизька можна розгледіти в основі дзьоба синювату пляму, а у самиці в цьому ж місці червонясті цятки.

Але, починаючи з весни, впродовж літа прекрасний наряд як би зношується, вицвітає, пір'я втрачає яскраві облямівки. Взимку кінчики пір'я і зовсім стоншуються, на тілі з'являються численні білі або кремові цятки, на грудці і зовнішній частині крил більше, а на голові дрібніше.

Після весняної линьки оперення набуло нудного бурого кольору і расцвечивается знову тільки до шлюбного періоду.

Молоді птахи темно-бурі зі світлим горлом. Кінці їх крил закруглені. Гострими вони стануть, тільки коли птахи подорослішають.


Прилітають шпаки зграями ранньої весни. Першими прилітають самці. Самиці з'являються пізніше, коли самці вже уподобали шпаківні. Та зате, як тільки вони з'являються, спів самців стає інтенсивнішим. Дивитися на них, що сидять біля шпаківні з розбещеними крилами і прочиненим дзьобом, що виспівує свою пісеньку, що складається зі свистів, наслідувань співу інших птахів, різних шумів і скрипів, дуже цікаво. Буває так, що шпак нявкає, крякає, квакає і навіть виводить солов'їні трелі. Співають шпаки вранці і вечорам навіть під час вигодовування пташенят.

У Росії шпаки, окрім населених пунктів, селяться в рідколісся, в степах. Вони можуть селитися в дуплах, наприклад, великого строкатого дятла. Але все-таки парки, сквери, сади їх притягає значно більше. У дачних масивах багато садівників-любителів як і раніше вважають шпаків найбільш бажаними мешканцями своїх ділянок, розвішують для них шпаківні і птахи із задоволенням їх обживають.

Живляться шпаки різними комахами і рідко - рослинною їжею. Шпаки ходять великими кроками і відшукують їжу на землі, засовуючи свої довгі дзьоби в усі шпарки і тріщинки, витягаючи звідти хрущів, гусінь, довгоносиків, чернотелок, жужелиць, щелкунов, совок і всяких прямокрилих.

Ранньої весни шпаки ласують земляними або як їх називають в народі дощовими черв'яками, що вибираються на поверхню після танення снігу або дощу. Особливо потішно дивитися, як шпаки, не боячись людей, бігають по свіжоскопаній землі на грядках і витягують з пластів землі личинок і черв'яків, що не встигли сховатися на глибину. На полях шпаки ходять за тракторами, так само витягуючи із зораної землі всяких шкідників.

У кінці літа і осінню птаха нерідко не проти поласувати соковитими плодами черешні, вишні, винограду і ягідних кущів.

Перед тим, як заводити потомство, шпаки облаштовують своє житло, вистилаючи порожнину шпаківні або дупла ніжними стеблинками рослин, листям злаків, пір'ям диких і домашніх птахів і шерстю. Коли гніздо облаштоване, самиця спочатку декілька днів просто сидить в нім, а самець співає поряд з шпаківнею свої нехитрі пісеньки. Потім самиця відкладає 5 - 6 яскраво-блакитних або блідо-зелених яєць. Насиджують кладку 14 -15 днів по черзі і самиця і самець. Пташенят, що з'явилися на світ, вигодовують також обидва батьки, прилітаючи до гнізда з кормом по 150 раз на день кожен.

Приблизно через три тижні пташенята покидають батьківське гніздо, і, ще не уміючи як слід літати, перепурхують з дерева на дерево. В цей час їх продовжує докармливать тільки самець. Через тиждень після вильоту з гнізда пташенята вже самі добувають собі харчування. А самиця тим часом заклопотана відкладанням другої кладки. Самець повертається до самиці, і все повторюється спочатку.

Після вильоту з гнізд пташенят другої кладки усі шпаки об'єднуються у великі зграї, часто збираючись на спільні ночівлі на декількох що стоять поряд деревах.


Що цікаво, якщо шпаки знаходять багаті кормом місця, то вони проявляють альтруїзм, оповіщаючи про своє відкриття родичів. І вже у кінці серпня — початку вересня відбувається їх відліт в теплі краї. Зимують шпаки зазвичай на півдні Європи, в Індії і в Північній Африці. Зимуючих шпаків можна побачити в парках і скверах Центральної Європи.

Шпаки приносять величезну користь, знищуючи полчища шкідників садів і полів, цілими днями бігаючи по стежинах і доріжках, заглядаючи під кожен листочок і вишукуючи корм для своїх пташенят. Але, окрім цього, шпаки скрашують наші будні. Яка насолода уранці прокинутися і почути ніжний посвист, а увечері, коли вогняна куля сонця закотитися за горизонт, слухаючи пісню шпака, думати про те, що життя прекрасне!

Тому що окрім фырчащих автомобілів, що дико волають в пробках, застряючих ліфтів, немигаючих моніторів комп'ютерів, на світі є ще маленькі чарівники, що зв'язують нас з природою, - шпаки, що співають в славу весни, життя і любові.


Надрукувати