Що за звір - долгопят?

Що за звір - долгопят?

Долгопяти — маленькі істоти із загону приматів. Раніше них відносили до напівмавп, потім перевели в підряд сухоносих мавп. Біологи розходяться в думці про кількість видів в сімействі долгопятов, але не менше три кожним з них називається неодмінно. Водяться вони в Південно-східній Азії, причому кожен вид злокалізований на певних островах.

 Наприклад, філіппінський долгопят, або сирихта, мешкає на Минданао, Самаре, Лейте, Бохоле. Уперше він був описаний католицькими місіонерами на початку XVIII ст. і пойменований "крихітною лусонской мавпою". Карл Линней не погодився з цією назвою, давши власне — "мавпа сирихта", загальнородове ім'я Tarsius syrichta, т. е. "долгопят сирихта" було присвоєно пізніше, а місцеві жителі називають його по-різному: "mawmag", "mamag", "mago", "magau", "maomag", "malmag" і "magatilok-iok".

Банканский долгопят(Tarsius bancanus) зустрічається на Суматрі, Калімантані, Банка, Серасан. Долгопят-привида(Tarsius spectrum або Tarsius tarsier) уподобав Сулавеси, Салаяр, Великий Сангихи і Пеленгу.

 Ці крихти большеголови і витрішкуваті. При довжині тіла 12 − 15 сантиметрів діаметр ока у них складає до16 міліметрів. При цих пропорціях, перенесених на людське зростання, він дорівнював би середньої величини яблуку. А головою долгопят може крутити ледве чи на 360 градусів.

Іншою особливістю зовнішнього вигляду є нерівномірність розподілу хутра. На животі і в пахвах його майже немає, хвіст, який довше за тулуб з головою, гол і має тільки волосяний пензлик на кінці. Він виконує дуже важливу роль балансира і керма. Долгопят, який віддає перевагу вертикальному пересуванню, навіть спирається на нього, коли коштує.

 Звірятка ведуть деревний і нічний спосіб життя в самотньому або парному існуванні, в крайньому випадку — групами до чотирьох особин. Вони вправно лазять по деревах, використовуючи подушечок на пальцях в якості присосків. Потомство може з'являтися круглий рік, але найбільша народжуваність доводиться на період з листопада по лютий. Відмітно: маючи дві — три пари сосків, самиця при вигодовуванні використовує тільки грудні.

Долгопятам властива дивовижна стрибучість: до 160 сантиметрів у висоту і більше метра — в довжину, а манера стрибати нагадує жаб'ячу. Стрибками вони приголомшують свою здобич: комах, павуків, дрібних ящірок і т. п. З'їдаючи за день їжу, що становить до 10 відсотків власної ваги, вони цілком заслуговують звання санітарів лісу, особливо в частині поглинання сарани.


 На жаль, повага за це серед місцевого населення бідолахи не отримала. За одними повір'ями, вони є злими гномами, по інших — зачарованих істот, по третіх — є домашніми тваринами лісових духів. Зустріч з долгопятами вважають небезпечною, головним чином, із-за очей, які світяться в темряві. Проте і спричинення шкоди їм сприймається як погана прикмета, предвестье нещасть.

Але поки що нещастя дістаються тільки самою твариною. У лісі у них ворогів трохи — сови та здичавілі кішки, але ось руйнування місця існування людиною вже привело до того, що долгопяти стали зникаючим видом. І спроби утримування їх в неволі не особливо вдалі.

Адже історія їх роду налічує до 70 мільйонів років, причому не лише в нинішньому ареалі мешкання, а і по усій Землі: і в Європі жили колись долгопяти, і в Америці. Ех, люди, люди.


Надрукувати  

Схожі матеріали