Рожеві птахи - родичі Зорі

Рожеві птахи - родичі Зорі

Фламінго називають птахом уранішньої зорі. І навіть є красива легенда про їх появу на землі. Одного разу полюбили один одного сузір'я Лебедя і Зоря і від цієї любові народилися дивовижні птахи, не схожі на лебедів і тим більше на зорю.

Хоча чому ж ні?! Від лебедів вони успадкували здатність зачаровувати своєю красою, а від Зорі її рожеве оперення. Вони не побажали парити в космосі і спустилися на одну з планет, яка притягнула їх своєю невеликою величиною і блакитним кольором. Так, за легендою на Землі з'явилися фламінго.

Птахи ці насправді вражають своєю незвичністю, граціозністю і пишністю.

Російський мандрівник Г. С. Карелин писав про несхожість фламінго на інших птахів: «.по зовнішньому своєму виду те ж між пернатими, що верблюд між чотириногими».

Фламінго, за словами учених, відносяться до одних з найдревніших птахів, що з'явилися на землі. Археологами виявлені останки викопних фламінго, які близькі до сучасного вигляду цих птахів і їм не менше 30 мільйонів років.

А далекі предки фламінго, по припущеннях учених, мешкали на планеті і більше 5-ти мільйонів років.

На жаль, у багатьох місцях, таких, як Північна Америка, Австралія, Європа, де виявлені скам'янілості фламінго, у наш час ці птахи вже не мешкають.


Довгий час учені билися над питанням, до якого сімейства віднести фламінго. Наприклад, анатомічно вони схожі з лелеками, а за характером і поведінці вони нагадують водоплавних, наприклад, лебедів і гусей.

У сучасному сімействі фламінгових всього 6 видів:

Звичайний фламінго - мешкає в Африці, південній Європі і південно-західній Азії.

Червоний фламінго - на території Карибського басейну, північної частини Південної Америки, на півострові Юкатан і Галапагосских островах.

Чилійський фламінго - в південно-західних районах Південної Америки.

Малий фламінго - в Африці, в північно-західній частині Індії і східних районах Пакистану.

Анди фламінго і Фламінго Джеймса - в Аргентині, Чилі, Перу і Болівії.

Найбільший з них фламінго звичайний, він зростає до півтора метрів і важить до 4кг.


А найменший - фламінго малий, він не перевищує у висоту 80 см, і може важити усього 2 . 2,5кг.

Фламінго - Phoenicopterus - довгоногі птахи, єдині представники загону Фламингообразных і сімейства Фламінгових. Звичайний або рожевий фламінго має оперення ніжно-рожевого кольору, крила його забарвлені в пурпурний колір, а крутеневе пір'я - в чорний.

Вуздечка і кільце навколо очей позбавлені оперення і мають червоний колір. Дзьоб рожевий, і лише на кінці чорний.

Самиця і самець фламінго забарвлені однаково. У молодих птахів оперення сірувате або злегка рожевувате. І тільки на третьому році життя вони надівають наряд дорослих птахів.

У фламінго довгі тонкі ноги, на кожній нозі по 4 пальці. Шия довга і гнучка, дзьоб масивний, з рухливою верхньою частиною і вигнутий вниз. Таким чином, він пристосований для фільтрування води і мулу.

Яскравість оперення фламінго безпосередньо залежить від кількості каротиноїда - речовини, яка потрапляє в організм птахів разом з їжею, як правило, з панцирями дрібних ракоподібних. Чим більше в їжі цієї речовини, тим яскравіше оперення фламінго.

У зоопарку фламінго для збереження краси оперення додають в їжу каротин, який міститься в панцирях креветок, моркви, червоному солодкому перці і інших овочах червоного кольору.

Селяться фламінго великими колоніями до декількох сотень тисяч особин по берегах лагун і невеликих водойм. Дивно, що солоні озера містять таку величезну кількість солі, що жодна тварина або птах, окрім фламінго, не може там жити.

З цієї здатності фламінго дивувався ще Чарльз Дарвін. «Як дивно, - вигукував він, - що жива істота здатна жити в таких місцях»!.

Гнізда фламінго знаходяться досить близько один від одного. Важко сказати, з чим це пов'язано, можливо, з обмеженням територій для гніздування.


Літають фламінго неважливо і важко. Перш, ніж злетіти, вони довго розбігаються і, піднявшись все ще, як би продовжують бігти по повітрю і лише, потім витягають ноги. Змусити злетіти фламінго може небезпека або відсутність корму в звичному місці.

Птахи, ведуть осілий спосіб життя. Північні території, що тільки населяють, з холодами летять до тепла.

Період розмноження фламінго починається з початком сезону дощів. Безперервні зливи захищають птахів від хижаків, дають їжу і будівельний матеріал для гнізд.

Гнізда фламінго будують з бруду, глини, мулу і черепашника у вигляді конусоподібної вежі до 30 см заввишки. Під час спорудження гнізда птаха трамбують будівельний матеріал ногами.

Самиця відкладає від одного до двох яєць, рідко три. Пташенята фламінго з'являються на світ безпорадними, але зрячими і покритими коротким, але густим пухом бурого кольору. Дзьоб у них спочатку прямий і вони не можуть самостійно проціджувати воду.

Батьки годують їх так званим «пташиним» молоком« - відригуючи напівпереварену їжу разом з виділеннями стінок стравоходу і шлунку.

Але пташенята ростуть досить швидко. За два тижні у них закругляється дзьоб. Приблизно, через два місяці пташенята готові самостійно фільтрувати воду, добуваючи собі харчування.

Дорослі фламінго живляться: молюсками, дрібними рачками, личинками комах, яких вивуджують на мілководді з мулу. Їдять вони так само дрібну рибу і насіння рослин. Найбільше фламінго люблять крихітних ракоподібних і синьо-зелені водорості.

Під час годування, фламінго вигинає шию, опускає у воду дзьоб так, щоб він виявився перевернутим - верхня частина внизу, а нижня - вгорі. Після чого птах трохи розсовує половинки дзьоба і, відтягнувши назад мову, набирає в рот воду і мул, закриває дзьоб і виштовхує мовою все, окрім їжі, яка затримується роговими пластинками і зубчиками. За день фламінго з'їдає до 300 грамів їжі.

Фламінго так само як лелеки і чаплі стоїть на одній нозі. Але робить птах це не для того, щоб покрасуватися і справити на когось враження, а в суто практичних цілях - така поза дозволяє максимально зменшити втрату тепла при вітрі. Ноги птахів не покриті пір'ям, тому схильні до холоду. Фламінго постоявши на одній нозі, замінює її іншою до цього що була в теплі. Стояти на одній нозі фламінго не важко, завдяки, спеціальному фізіологічному пристосуванню.


Інший подібний механізм не дає фламінго падати з гілки при засипанні. Коли птах сідає на гілку, вона згинає ноги і пальцями щільно обхоплює гілку.

На жаль, на цих прекрасних птахів полює безліч хижаків - вовки, лисиці, шакали, орлани, соколи і інші.

Фламінго занесені в Червону книгу.

На жаль, на землі усе менше природних жител цих дивовижних птахів. Для їх збереження створюються заповідники.

А ми можемо побачити їх в зоопарках і, милуючись ними згадати прекрасну легенду про любов сузір'я Лебедя і зорі.


Надрукувати  

Схожі матеріали