Ратуфа, білка розміром з кішку

Ратуфа, білка розміром з кішку

Більшість з нас при слові «білка» уявляє собі маленьке звірятко з пухнастим хвостом, дуже швидке, вертке і стрибуче. А як вам сподобаються білочки розміром з середню домашню кішку? Саме так виглядають ратуфы, рід тропічних білок, що мешкають в деяких районах Південно-східної Азії. Окрім чималих розмірів, ці білки відрізняються яскравим, строкатим забарвленням шерсті і вражаючою довжиною хвоста, приблизно рівній довжині тіла тварини.

Рід Ратуфа, що об'єднує велетенських тропічних білок, включає 4 види:

- індійська велетенська білка (Ratufa indica), зустрічається у багатьох районах Індії, місцева назва цих білок - малабар;

- большехвостая велетенська білка (Ratufa macroura), мешканка півдня Індії і о. Шри-Ланка;

- двоколірна велетенська білка (Ratufa bicolor), мешкає на сході Індії, в Індокитаї, Непалі, Бірмі;

- кремова або малайська велетенська білка (Ratufa affinis) населяє тропічні ліси островів Суматра і Борнео, а також півострів Малакка.

Місце існування, спосіб життя і звички усіх ратуф досить схожі. Велику частину життя ратуфы проводять на деревах і спускаються на землю дуже рідко, тільки у разі крайньої необхідності. Розрізняються ці тварини ареалом поширення і забарвленням шубки - для перших трьох видів характерна темна, чорна або коричнева спинка, іноді з червоними або червонувато-коричневими плямами, як у деяких підвидів індійської ратуфы


і світліше черевце пісочного, жовтого або сіруватого відтінку. У кремової ратуфы спинка також темніша, а живіт світліший, проте забарвлення у цих білок не таке контрастне і включає коричневі, бежеві, пісочні і сіруваті тони.

Ратуфы - досить великі для гризунів тварини, довжина їх тіла може досягати 50 см, приблизно стільки ж доводиться на хвіст, вага велетенських білок до 3 кг У цих звіряток невеликі блискучі очі і низько розташовані округлі вуха (у індійської ратуфы вони прикрашені розкішними пензликами)

довгий, іноді двоколірний пухнастий хвіст

а большехвостую ратуфу легко дізнатися по яскраво-рожевому носу і безволосій рожевій області зростання вусів, верхній і нижній губі :

Є у велетенських білок і добре розвинені вуса-вібриси, з їх допомогою тварини можуть непогано орієнтуватися у сутінках. Довгий хвіст ратуфы не просто прикраса: він допомагає звіряткам відмінно утримувати рівновагу на гілках, виконуючи роль балансира, а також служити «кермом» під час стрибків.

Ратуфы, в основному, активні рано вранці і з настанням вечора. Вдень і вночі вони вважають за краще відсиплятися, розташувавшись просто на гілці, серед густого листя

чи сховавшись в дуплі дерева. Будують ратуфы і гнізда високо в кроні дерев з гілок, кори і листя, але використовують їх, як правило, під час виведення потомства.

Ратуфы здатні пересуватися дуже швидко, постійно перестрибуючи з гілки на гілку. Можуть вони здійснювати і стрибки до 6 м завдовжки, стрибаючи з дерева на дерево, і стрибати з дерева на землю з висоти 5-10 м, без жодної шкоди для себе приземляючись на товстих, добре розвинених подушечок лап, службовці білкам амортизаторами. Зуби і довгі сильні кігті ратуфы - грізна зброя, вона може сильно укусити і подряпати кривдника. Проте в хвилини небезпеки, коли втікати немає сенсу, білки вважають за краще буквально «розтектися» по гілці, щільно до неї притиснувшись: в цьому випадку темне забарвлення спинки тварини відмінно зливається з корою дерева.


Велетенські білки, по суті, всеїдні: попри те, що основу їх раціону складає рослинна їжа (тропічні плоди, квіти, різні горіхи, насіння, кора і молоді пагони, гриби і лишайники)

вони не гидують і комахами з їх личинками, а можуть і абсолютно по розбійницькі розоряти пташині гнізда, щоб поласувати яйцями і пташенятами. Під час трапези ратуфы сидять або підводяться на задніх лапках, балансуючи хвостом, а передніми вправно зривають з гілок плоди і утримують їжу в процесі її поглинання.

Ратуфы за природою одинаки, в межах однієї ділянки рідко зустрічаються декілька тварин, виключення складає лише шлюбний період

коли тварини утворюють пари і можуть жити разом достатньо довго. У решту часу ратуфы схильні ревно охороняти свою ділянку, виганяючи непрошених гостей.

Період розмноження велетенських білок приурочений до їх житла, нерідко ці звірятка приводять до трьох пометов в рік, в посушливих місцях їх число обмежується двома. Вагітність у ратуфы триває близько 28-35 днів, в одному посліді буває, як правило, 1-2 білки (рідше більше, до 4-х). Дитинчата ратуфы, як і звичайні бельчата, народжуються сліпими і голими

ростуть вони досить повільно. Мати годує бельчат молоком приблизно півтора місяці, потім поступово починає привчати їх до «дорослої» їжі і учить самостійно її добувати. У віці близько 6 місяців молоді ратуфы досягають статевої зрілості і починають жити окремо.

Ратуфы - дуже полохливі, обережні і підозрілі тварини, вони намагаються не видавати своєї присутності і вправно маскуються в пишних кронах дерев.

Серед природних ворогів велетенських білок - великі представники сімейства котячих, хижі птахи і ми, люди.

Тривалість життя ратуфы в пророде складає 5-6 років, проте в неволі ці тварини доживали і до 20 років!

Кількість ратуф в дикій природі незмінно скорочується: із-за вирубування лісів зникають з лиця землі місця їх мешкання, крім того, в деяких районах здавна полюють на велетенських білок заради красивого хутра. Зважаючи на ці обставини ратуфы занесені в Міжнародну Червону Книгу.


Незважаючи на полохливу і недовірливу вдачу, молоді ратуфы досить легко приручаються. Придбати білку ратуфы в якості домашнього вихованця на законних підставах у нас не представляється можливим, та воно і не треба - навряд чи в умовах квартири ви зможете забезпечити звірятку належні умови зміст, що включає відповідну температуру, вологість і простір для пересувань. Зате легкість приручення велетенських білок дає можливість вжити додаткові заходи по збереженню популяції цих тварин не лише в заповідниках, але і в спеціальних розплідниках.

Велетенські белки-ратуфы мешкали на нашій планеті пліч-о-пліч з людьми достатньо довго.

Хочеться вірити, що це «сусідство» не стане, врешті-решт, роковим для цих чарівних звіряток! «


Надрукувати  

Схожі матеріали