Птах синиця

Птах синиця

12 листопада - день пам'яті святих мучеників Зиновія і Зиновії. А в народі цей день називали святом синиць.

Старі люди розповідали онучатам, що цього дня нібито синиці збираються зграями і весело щебечуть, відмічаючи своє свято.


Синицы - хоч і дрібні, але впадаючі у вічі птахи. Рідко хто не знає синицю і сплутає її з іншим птахом. Найчастіше в наших краях зустрічається синиця велика.

Велика синиця була описана Карлом Линнеем в 1758 році. Наукова назва - Parus major - складається з двох латинських слів: parus - «синиця» і major - «великий».

Велика синиця - птах з сімейства синицевых. Вважається найбільш великою представницею цього сімейства. Довжина її тіла - від 130 до 160 мм, вага близько 20 р. Упізнати велику синицю просто, у інших птахів цього сімейства немає чорної «краватки» у вигляді широкої чорної смуги на жовтому черевці. Спина у великої синиці жовтувато-зелена з легким маслиновим відтінком на плечах, крила і хвіст блакитнуваті. На трьох крайніх рульових є білі вершини, що разом утворюють поперечну світлу смужку. «Шапочка» - верх голови - чорна з синім металевим блиском, на потилиці жовтувато-біла пляма. Щоки білі, горло і груди чорні з невеликим блакитнуватим відливом.


Самиці трохи тьмяніші за самців. Молоді птахи схожі на самиць. Тільки шапочка у них буро-оливкова.

Велика синиця мешкає на усій європейській території Росії. Зустріти її можна не лише в листяних лісах, але і в парках, садах, скверах. Навесні, як правило, у березні, синиці повертаються на місця гніздування. Самці співають дзвінку пісню, що складається з повторів - «Цыть-цы-пі, цыть-цы-пи». Цю пісеньку можна почути і взимку під час відлиги. «Синица учула весну», - говорять в народі. До речі, велика синиця віднесена до другого розряду кращих співаків. Її прекрасні висвисти, теньканье і дзвоник приводять в подив навіть досвідчених знавців. Навесні ж пісня стає яскравішою, вона звучить то ніжно і тихо, то з веселим завзяттям. Фахівці виділяють до 40 варіацій видаваних синицею звуків. Передзвони дзвоника змінюються посвистом, тріском, гучними викриками, посвистами. Свою пісню самці супроводжують своєрідним танцем. При цьому у кожного самця - своя власна інтонація. Раніше синиць використали як учителів для канарок.

Синица дуже корисний птах, оскільки вона хоч і вважається всеїдною, вважає за краще живитися комахами. І годується вона в основному на плодових деревах. Якщо навесні, влітку спостерігати у бінокль за синицями, то можна побачити, як пташка уважно, з усіх боків розглядає кожну гілочку і кожен листочок, знищуючи усіх шкідників, що мешкають на дереві, починаючи з дорослих комах, личинок, і закінчуючи яйцями.

Гніздяться синиці, як правило, в листяних лісах і садах, пристосовувавши під гніздо дупла дятлів, білок, остови старих гнізд хижих птахів. Можуть спорудити гніздо в щілинах дерев'яних будівель, між товстими суччям, за корою, що відійшла від ствола.

Гніздо будують обидва птахи, розташовуючи його на висоті 2-5 метрів над землею. Будівництво триває близько тижня, в дощові дні може затягнутися днів на 10. Будівельний матеріал утягується всередину дупла, і тільки після цього птахи починають будувати. При будівництві гнізда використовуються тонкі гілки, сухі стеблинки трав, мох, лишайники, пір'я, шерсть, павутина комах. Лоток вистилається кінським волосом, а згори - пухом і шерстю.


Зазвичай у синиць буває дві кладки. Перша, квітнева, складається з 10-15 яєць, друга, червнева, - з 8-11 яєць. Яйця у синиць білі, з великою кількістю червонувато-коричневих плямочок, розсипаних по усій їх поверхні. Насиджує яйця тільки самиця, а самець приносить їй корм.

Пташенят, що вилупилися, перші 3-5 днів також годує тільки самець, а самиця обігріває малюків. Потім і самиця починає вилітати за кормом. Пташенята залишаються в гнізді приблизно три тижні, і весь цей час у них дуже велика потреба в кормі. Батьки роблять в день близько 400 прильотів з кормом до гнізда. Ненажерливість пташенят пояснюється тим, що вони дуже швидко ростуть, за 2-3 дні їх вага подвоюється. Ось і доводиться батькам невпинно працювати. У перші дні вони дають пташенятам сок роздавлених дорослим птахом комах, потім дрібних павуків і гусениць, а пізніше за мух, дрібних жуків, метеликів.

За період вигодовування пташенят синиці знищують близько 10 тис. комах, серед яких велика кількість гусениць плодожерки. В період розмноження плодожерки в садах з'являються нерідко цілі зграї синиць, які злітаються звідусіль і майже повністю знищують плодожерку. Одна пара синиць може за літо очистити від шкідників близько 40 яблунь.

Після вильоту з гнізда пташенят батьки докармливают їх ще днів 10. Зазвичай докармливанием займається самець. А самиця вже висиджує другу кладку. Після того, як з гнізда вилітає і другий виводок, синиці починають кочувати сімейною зграйкою поблизу від місця появи на світ. А у кінці літа сімейні зграйки великих синиць об'єднуються з сім'ями інших видів синиць і кочують зграєю по 35-50 особин там, де є дерева і кущі. У садах синиці продовжують і в холодну пору року знищувати зимуючі форми шкідників, наприклад, яйця кільчастого шовкопряда, гусениць златогузки.

З настанням зими багато синиць, що залишаються зимувати, переміщаються не лише на околиці населених пунктів, але і в міста. Ближче до людського житла прилітають і інші види синиць - московки, лазоревки, гаєчки, долгохвостые синицы-аполловники. Синиці охоче відвідують годівниці, де є насіння соняшнику, люблять вони довбати шматочок замерзлого сала або м'яса. Деякі тримають синиць в клітинах, вони звикають до неволі і не вимагають особливого відходу. Але синиці легко розкльовували дерев'яні клітки і вольєри, примудряються знаходити в клітині щонайменшу щілину і через неї вибиратися на свободу.


На території середньої смуги Росії ми можемо також зустріти синиц-лазоревок, які дістали свою назву за блакитну шапочку. Ще у цих птахів короткий і міцний дзьоб, яким зручно скльовувати з гілок дрібні яйця комах і віддирати щитівок, що приклеїлися до кори. У лазоревок жовті груди і синюваті крильця. Білі щоки розділені синьою смугою, що йде через око. Живуть вони в листяних лісах.

Московка, або чорна синиця - дрібний рухливий птах. На голові у неї, як і у великої синиці, чорна шапочка, щічки теж білі, але решта оперення блідішого, і розміром московка менше великої синиці, хоча статура має щільніше. У місті московка не живе, але зимою її можна побачити біля годівниць, а влітку в садах і парках. Жити ж вона вважає за краще в темних хвойних лісах і високих ялинниках. Учені говорять, що в неволі московка дуже ласкавий птах і єдина синиця, яка упізнає хазяїна навіть після річної розлуки.

Гаичка буроголовая має чорну шапочку і світлий низ. У неї немає краватки, вона більше московки, живе в усіх лісах.

Чубата синиця забарвлена у буро-сірі тони. На голові у неї строкатий сірувато-чорний загострений чубок. За цей чубок пташок прозвали гренадерками. Лоб білуватий, через кожне око проходить темна смужка, у вигляді скоби що загинається на світлі щоки, на горлі чорна пляма. Живуть вони в глухих хвойних лісах.

Корисними є усі синиці. Тому в голодну холодну пору року не варто жаліти для них насіння, насипаного в годівниці, повішені на балконі, біля вікна або на кущах. Цим ви не лише зробите добру справу, збережете життя синицям, але і самі отримаєте задоволення, милуючись їх спритними акробатичними вправами і слухаючи дзвінкий посвист.



Надрукувати