Неясыть не їжа, але друг саду

Неясыть не їжа, але друг саду

Не так давно мені подзвонили знайомі і радісно повідомили: - А ти знаєш, у нас на дачі сови оселилися!

– Як так сови? Які?


– Звичайні! Ми сфоткали їх і пошукали по інтернету, виявляється це неясыть! Представляєш?

Представляти, я, звичайно, представляла, в дитинстві багато читала про птахів і тварин, бачила не раз фотографії різних сов. Згадала, що прабабуся розповідала, що раніше сов тримали замість кішок. Правда, їм підрізували крила.

І тут якось непомітно для себе зацікавилася цим птахом. Виявляється, назва «неясыть», зустрічається ще в староруській мові, згадується це птах і у Біблії. Пропонується маса трактувань значення цього слова.

Але, на мій погляд, найдостовірніше від що «не насичує», тобто неїстівний птах. Оскільки «сыть» має значення «Їжа, їжа». А неясыть дослівно - «не їжа». З переходом до християнства була накладена заборона на споживання деяких тварин і птахів.

Звичайна неясыть - Strix aluco - птах з сімейства совиних. Звичайну неясыть називають так само сірою за переважання сірого відтінку в оперенні.

Але неясыти бувають сірі і руді. Всього на землі мешкає близько 10 підвидів неясыти звичайної. Вони живуть в Європі, Азії, Америці, Північній Африці. На території Росії мешкають неясыть бородата, довгохвоста і сіра.

Найчастіше на очі попадається саме неясыть сіра. Її розмір 36-70см, вага біля 500г.

Голова кругла і може обертатися на 270 градусів. У звичайної неясыти немає пір'яних «ушек», зате вушні отвори великі і майже повністю прикриті складкою шкіри. Райдужка очей бура. Дзьоб жовто-воскового кольору, високий, стислий з боків.


Крила округлої форми, широкі, в розмаху досягають метра. Кігті чорні. Оперення досить рихле, як правило, сірувате, або рудувате, з бурими плямами.

Нижня частина тіла світліша за верхню. На грудях довгі чорні плями, на плечах білі плями.

Взагалі оперення неясыти нагадує кору дерев і допомагає їй з ними зливатися.

На Кавказі зустрічаються кавово-бурі неясыти.

Мешкають неясыти в змішаних і листяних лісах, зазвичай поряд з узліссям або поляною, в тайгових масивах її можна зустріти і в хвойних лісах. Неясыти часто селяться поряд з людьми, і не лише в лісництві, але і в міських садах, на дачах.

Неясыти бувають осілі і кочові. Що мешкають в Росії не кочують.

Неясыть спритний і рухливий птах, літає безшумно, вона веде нічний спосіб життя, а вдень ховається на деревах, ховається в дуплах, стежачи за будь-якими небезпечними для неї проявами у навколишньому світі. З настанням темряви, а іноді і на заході, неясыть починає полювання, літаючи низько над землею, прислухаючись до будь-яких звуків і видивляючись здобич.

Полює неясыть на гризунів, земноводних, плазуни, безхребетних, птахів. Найбільш частою здобиччю її стають дрібні гризуни, особливо миші, і комахи. Свою здобич неясыть, як правило, підбирає із землі.


Але, на жаль, ловить і дрібних птахів, наприклад горобців, голубів і навіть ластівок. Трапляється, що неясыть може упіймати зайця, а біля водойм ласує рибою. Може ловити жаб. Під час гніздування неясыть полює тільки на гризунів.

Неясыть не можна назвати галасливим птахом, вона швидше мовчазна. Але ночами можна почути крики цих птахів. У самців з настанням темряви починається своєрідна перекличка. Голос неясыти можна особливо часто чути навесні, коли самці в шлюбний період влаштовують концерти і самиці їм відповідають. Самці довго і протяжно ухають, а самиці скрикують глухо і коротко. Видають неясыти і приємніші звуки, свистять, клацають дзьобом, а у момент небезпеки шиплять.

Шлюбний період у неясытей починається на початку березня і триває до травня.

Гніздитися неясыть звичайна в дуплах, штучних пташиних будиночках, на горищах під дахами сільських будинків, в старих колодах пнів. Гнізда неясыти не будують, просто відкладають яйця прямо на дерев'яну поверхню або труху. Кладка зазвичай складається з 2-4 яєць, рідкісні 7-8 яєць.

Самиця починає висиджувати з першого яйця, тому пташенята вилуплюються неповним в часі. Пташенята з'являються на світ білими і пухнастими, із закритими вухами і сліпими. Вес їх не більше 30 р.

На другу добу після народження вони починають бачити і чути, за два тижні встають на ноги, через чотири тижні стають непосидючими, їх оперення поступово стає сірим з поперечними смужками на черевці.

Неясыти відважно захищають своє гніздо і пташенят. Якщо вони визнають, що якась тварина або людина представляють небезпеку для виводка, то можуть накинутися навіть вдень. Так що не варто проявляти підвищену цікавість і намагатися заглянути в гніздо неясытей, навіть якщо птахи оселилися на дачі.


Пташенята вилітають з гнізда, але до кінця літа тримаються недалеко від батьківського гнізда.

Осінню птаха розлітаються в різні боки і зимують поодинці.

Зазвичай неясыть мешкає усе життя на одній і тій же території і неохоче покидає її, навіть якщо бракує корму. Птахи не порушують чужу територію, але зі своєю проганяють непрошених гостей.

Неясыти вважаються корисними птахами. У лісі, біля сільськогосподарських угідь, полюючи на полях і в садах, вони знищують велику кількість гризунів і шкідливих комах, приносячи тим самим велику користь людині.

Якщо неясыти оселилися в саду, то їх можна розгледіти на деревах і спостерігати за ними досить цікаво.

А деякі любителі заводять неясытей, як домашніх улюбленців і тримають їх на утеплених лоджіях і балконах або навіть в квартирах. Говорять, що ці птахи дуже забавні, товариські і розумні, прив'язуються до людей і навіть люблять сидіти або лежати у них на колінах, тихо муркотавши на кшталт кішки. Птахи не ображаються, коли люди струшують їх з колін, щоб зайнятися своїми справами.

Тримати цих птахів рекомендують парами, оскільки поодинці вони нудьгують і сильно кричать. До того ж неясытей краще тримати у вольєрі, де є усі умови для комфортного життя. У клітині вони дичавіють і ламають собі крила.


Годувати птахів рекомендується з ранку і регулярно прибирати послід і недоїдені залишки їжі. Годують неясытей мишами, на день вистачає 1-2 штук, добовими курчатами, мороженими нарізаними щурами. М'ясо рекомендується обвалювати в натертій моркві. Воду в напувалці треба міняти щодня.

А ще ці птахи люблять купатися, для купання їм потрібно великий таз, глибиною до 5 см, з високими бортами.

Птахи сильно бризкаються і із задоволенням обіллють бризками хазяїна, що зазівався. Міняти воду в тазку треба кожні два дні.

Вдень неясыть ховається від сонця, тому у вольєрі має бути дупло і тінистий куточок, щоб птах міг туди сховатися.

Попри те, що неясыти не заперечують проти погладжувань, якщо птах ухиляється і не виявляє прихильності до ласок, то треба негайно відстати від неї, інакше вона озлобиться.

Неясыти не люблять гучних звуків, у тому числі гучної музики і людських криків, яскравого миготливого світла, спалахів.


Залишати сову гуляти по квартирі без нагляду не можна, оскільки вона багато чого може натворити.

Мені здається, що неясыти все-таки краще жити на волі, в природному середовищі. Якщо ці птахи оселилися на дачі, то можна побудувати для них будиночок, підгодувати тими ж курячими кісточками. І милуватися на них здалека, з щирою вдячністю за усе добре, що вони роблять для саду.


Надрукувати