Навіщо свині бородавки?

Навіщо свині бородавки?

Без сліз не поглянеш. Тільки дуже любляче серце може визнати цю морду красивою.

Бородавочники(лат. Phacochoerus africanus) — досить забавні тварини, і свині у багатьох питаннях — не товариші. Ніби і свиня, але дика, і зі своїми особливостями.


Одна з них — унікальна здатність коленопреклоняться, суто в утилітарних цілях, природно. Саме так і пасуться, поїдаючи траву, та і від маленьких тварин теж не відмовляються. Вони і пересуваються часто на напівзігнутих.

Можуть самі собі рити нори, але вважають за краще на готове: трубкозуб старається, нариє, а ночувати буде бородавочник, визнавши це своїм повним правом. Забереться, задкуючи задом, ікла назовні — спробуй вибори тепер право на володіння. Та і хижак не зв'язуватиметься.

Якщо ви в савані почули звук мотора, це зовсім не означає, що десь поруч їде джип. Найчастіше це звуки, що видаються під час гону. Розмножуються бородавочники круглий рік, тому і звуки ці можна почути часто.

За самиць, як і належить, йдуть битви. Ікла у бородавочников найгостріші: довгі верхні, до 60 сантиметрів в довжину, у закоренілих особин — просто як кинджали; нижні коротший, але не менш небезпечні. Цією зброєю вони захищаються від хижаків, навіть левів. Проте бійки між собою обходяться завжди безкровно. І саме завдяки "потворності": захищають бородавки, як військові обладунки. До 12 сантиметрів в довжину! Захищають не лише очі, але і усю морду.

Тому бородавочники просто буцаються один з одним: два тіла вагою під 150 кілограмів, гриву дибки, гарчання, міцно стоять на своєму, проте страшні ікла пускати в хід марно. Ось і виходить, що битви ці проходять в щадному режимі, без кровопролиття. І чим більше бородавки — тим благословеннее результат протистояння. Ніякий "суперник підступний" не зможе завдати великої шкоди.

Напевно, тому самиці досить двох маленьких бородавок — для захисту від хижаків, а ось самцеві вже потрібні чотири, і великі. Хижаки, звичайно, проблема, але від них можна і втекти, особливо, якщо власна швидкість наближається до 50 кілометрів в годину. А ось розмножуватися-то треба круглий рік.

Так що бородавки — благо. Хоч би у власних битвах один одного не нівечать. Беруть авторитетом, хто кого переборе і переричит. Та і як друг дружку не пожаліти, коли полюють на них. Не лише хижаки, але і люди. Поки ще можна сказати, що в Африці бородавочников — "огрядні стада", але в деяких районах вони вже стали досить рідко зустрічатися.

Бородавочники віддають перевагу роздільному гендерному співіснуванню. Самці гордо бродять своєю групою, самиці з поросятами часто "мешкають" окремо. Що не заважає бородавочникам виживати в нелегких африканських умовах.


І ще одна недавня інформація. Говорять, пам'ять у бородавочников — дуже коротка. Те, що їм "треба знати" — інстинкти; те, що визначено генетикою — пам'ятають добре. А ось несподіване, зовнішнє, "прийшле" — декілька хвилин. Здається, у людей теж таке зустрічається?


Надрукувати