Навіщо морському котикові великий гарем?

Навіщо морському котикові великий гарем?

Багатоженство — звичай давній. У ісламському світі цим нікого не здивуєш. Султанські гареми вражали уяву кількістю дружин, наложниць, та і просто красунь, зібраних з усього світу. З такими гаремами, в яких кількість спокусників — не одиниці, можуть посперечатися тільки. морські котики.

Ці тварини лідирують в товаристві побратимів-ссавців по кількості дружин. І якщо сірий гусак — самий кращий сім'янин серед птахів, то морський котик — самий велелюбний Дон Жуан у тваринному світі морських глибин.


Існує всього вісім видів морських котиків. З них шести є мешканцями Південної півкулі, один прекрасно влаштувався біля берегів Каліфорнії, а восьмою оселився на Північному узбережжі. Він — найбільш цінний і численний з тюленів вухатих, бо ці тварини роду тюленячого.

Виглядає котик імпозантно. У дуже дорогій шубі: із-за цього хутра на тваринах йшла, та і понині йде, справжнє полювання. Незвичайно густе, шовковисте хутро, сріблисто-сірого забарвлення, але іноді чорно-коричневого — цінний товар на хутрових ринках. У володаря шикарної шуби — красиві східні очі темно-карого кольору і світлі довгі вуса. Справжній морський султан.

Вода — його стихія. З допомогою ласт, широких і рухливих, він розвиває пристойну швидкість. А веретеноподібне, обтічне тіло прекрасно почуває себе в хвилях океану. На суші ж ці тварини незграбні і пересуваються важко — трохи підстрибуючи.

Варто відмітити, що чоловіча стать у цих особин — справжні мачо, вага яких досягає 360 кг Правда, змужнілі мачо у котиків носять свою назву — сікач. Пані у морських котиків мініатюрніше за самців в чотири рази.

Яку їжу віддають перевазі морські котики? Хоча вони і не вимогливі до їжі, але поїсти люблять. Живляться котики тільки в океані, раціон в основному складається з омарів, кальмарів, риби і іншої морської дрібниці. У об'ємне черево вміщується більше 15 кг їжі. Морські пані і молодняк їдять менше, ніж дорослі сікачі.

У Тихому океані, а саме — в північній його частині, протікає життя морських котиків. Але місця для розмноження(лежбища) обмежені — Командорські острови, острів Тюленячий біля Сахаліну, острова на Курилах і Прибилови острова. І що цікаво: хоча місць зручних багато — вони тісняться і бідують іноді на скелях, і припливають кожного разу саме туди — до місця свого народження.

На початку травня припливають самці — сікачі. Вони освоюють місця, що знаходяться на відстані п'яти метрів один від одного. Причому свою територію ревно охороняють від сусідів і припливаючої молоді. Бійки доходять до серйозних травм. Але, приватизувавши місце під сонцем, сікач залишити його не може, поки не закінчиться період розмноження. Бо що бажають зайняти ложе — хапає.

У червні численними стадами припливають самиці. Величезні і величні сікачі чекають пані на березі, запрошуючи у свій гарем. Самиці, як правило, самі вибирають кумира, але цікава справа: віддають перевагу тому, у кого більше фанаток!


Пристрасті киплять не на жарт, бої за кожну самицю йдуть кровопролитні. У цих боях беруть участь не лише дорослі сікачі, але і молода порість. У запалі пристрастей іноді гинуть і пані, із-за яких відбуваються турніри.

Скільки буде в гаремі самиць, залежить від сили і хоробрості сікача. Зазвичай в гаремах буває від 10 до 50 дам. За поведінкою своїх наложниць хазяїн ревно стежить. Оскільки поняття вірність і борг в цьому гаремі не в ходу. Зради — звична справа. І чим більше красунь в гаремі — тим складніше життя у сікача.

До лежбища пані іноді припливають на сносях, і через день-два з'являються малюки. Після пологів самиці на якийсь час спливають в морі, підгодуватися. Але повертаючись, завжди знаходять серед безлічі однакових малюків — свого, і годують його молоком. Як у них це виходить(знаходити свою дитину) — нерозгадана таємниця для фахівців, цих тварин, що вивчають.

Дитячий сад існує не лише у людей. Маленькі котики початку знаходяться з мамою, а потім утворюють дитячі лежбища(ясла). У цей проміжок вони в основному сплять. У разі загибелі самиці її дитинча теж гине, тому що з усього численного стада жодна самиця не нагодує малюка. Ось такий статут у цих тварин.

До осені закінчується період вигодовування, тимчасові сім'ї розпадаються — схудлі і втомлені сікачі йдуть в морі відновити сили для майбутнього року. Услід за ними спливають самиці і молоді самці. Наступного року їх чекає свій гарем.


Надрукувати