Найменші птахи - які вони?

Найменші птахи - які вони?

Серед безлічі представників пернатих нашої планети є особливо цікава група, це сама крихітна з існуючих на земній кулі птахів — колібрі, справжнє чудо природи! Давайте познайомимося ближче з цією крихіткою.

В середньому дорослі колібрі важать всього 1,6 − 1,8 грама, їх довжина — 6 сантиметрів, при цьому половину довжини тіла складають хвіст і дзьоб. Правда, птахи цього виду бувають і більшого розміру: наприклад, велетенська колібрі, довжина якої — 20 см

Оперення у колібрі може бути усіх барв веселки, часто з металевим блиском. Колір птахів залежить від відображення світла пір'ям. Тому забарвлення одного і того ж птаха, залежно від освітлення, виглядає по-різному.

Колібрі можуть літати і головою вперед, і хвостом, здатні зависати в повітрі, злітати і падати вертикально. Миттєво досягають максимальної швидкості і так само миттєво приземляються. Крила у колібрі не дуже довгі. Хвіст має різноманітну форму і довжину. Він може бути коротким або довгим, а іноді схожий на розкриті ножиці. Ніжки у колібрі чотирипалі, але дуже слабкі, тому ці птахи не можуть ходити по землі.

Мускулатура, що управляє рухами крил, дуже сильно розвинена. Рух крила під час польоту своєрідний, а вся річ у тому, що плечова кістка не піднімається і опускається, як у інших птахів, а обертається навколо своєї осі, і кінчик крила при цьому описує вісімку. Крила колібрі рухаються дуже швидко, і чим менше птаха, тим більше помахів крилами вона робить. Наприклад, двохграм червона колібрі, щоб протриматися в повітрі, в секунду робить 50 помахів крилами, а в шлюбний період — 100. Рухи крилець цих птахів неможливо розрізнити неозброєним оком.

З великою рухливістю цих птахів і швидким обміном речовин в їх організмі пов'язано надзвичайно розвинене серце. За об'ємом воно майже втричі більше шлунку і при цьому займає половину порожнини тіла. Частота скорочень серця у колібрі — тисячу раз на хвилину. Температура тіла дуже нестійка. Теплокровні колібрі тільки тоді, коли літають, роблять вони це впродовж усього дня. Коли темніє, птах сідає на гілку, і при цьому температура тіла у неї різко знижується до 17 градусів. Колібрі впадає в заціпеніння і в такому стані може знаходитися до 20 годин.

Ці маленькі пташки дуже багато їдять, за добу вони поглинають корми в два рази більше, ніж важать самі. Так вони підтримують постійну температуру тіла і швидкий обмін речовин. У меню у цих птахів як рослинна(нектар кольорів), так і тваринна(комахи і павуки) їжа. Дзьоб у колібрі довгий і тонкий, нагадує голку, іноді він перевершує по довжині усю довжину птаха(голову, шию і тулуб). Зазвичай дзьоб прямої, але іноді буває трохи зігнутий вниз. Мова колібрі є довгою і тонкою трубочкою з бахромою на кінці.


Як же птах добуває нектар? Підлетівши до квітки, вона завмирає в повітрі і вводить дзьоб в квітку, після чого висовує кінець мови, яка до цього була складена трубочкою. Нектар накачується в порожнину рота за допомогою ковтальних рухів і після стравоходу поступає в дванадцятипалу кишку, минувши шлунок. А ось павуки і дрібні комахи, яких їсть колібрі, потрапляють в шлунок. Колібрі хлебче нектар із швидкістю 12 разів в секунду! Їй треба живитися кожні 10 хвилин. У найменшого птаха найвища швидкість обміну речовин серед усіх хребетних тварин на планеті.

Будують гнізда і виховують пташенят тільки самиці. Вони споруджують гнізда на гілках дерев, пальмових листах, на виступах скель, в рослинності, що звисає над водою, в ліанах. Найменше гніздо колібрі має величину половини волоського горіха, часто гнізда дуже глибокі, з них висовуються лише дзьоб і хвіст пташки. Яйця у колібрі дуже маленькі, найменше — 2 мг. Через 14 днів з яйця з'являється гола і сліпа крихітна істота. Поки мати добуває їжу для малюка, він втрачає тепло і впадає в заціпеніння. Але мати, що прилетіла, торсає його і повертає до життя.

Існує 320 видів колібрі. Дуже рідко в природі зустрічається колибри-Сапфо, голова цієї пташки блискуча зелена, спина фіолетова, а червоний хвіст нагадує слід комети. У високогірній долині Перу живе один з найменших видів колібрі — ракетохвостая колібрі. Вона відома усього лише декількома екземплярами. Виключно яскраве розфарбовування у колібрі-ангела. Яскраво-червоне горло з синім коміром переходить у блискучий синій низ із зеленим хвостом.

Колібрі мешкають тільки в західній півкулі. Але найширше вони поширені в Південній Америці. Деякі види цих маленьких птахів живуть тільки на вершині однієї гори, тому що там ростуть рослини, форма квіток яких відповідає дзьобу цих колібрі. На колібрі полюють заради їх дивовижного оперення, мільйони цих маленьких птахів були винищені.


Надрукувати  

Схожі матеріали