Найбільший птах - символ справедливості "

Найбільший птах - символ справедливості "

Про боязку людину, яка замість того, щоб вирішувати свої проблеми, ховається від них і робить вигляд, що їх не існує, говорять, що він ховає голову в пісок, як страус.

Але насправді страуси голову в пісок не ховають. Це помилкове уявлення про страусів першим висловив давньоримський вчений Пліній Старший. Що саме навело ученого на цю думку невідомо. Можливе те, що молоді страуси при наближенні небезпеки припадають до землі, горизонтально витягнувши шию, і майже повністю зливаються з саваною.


Самиця страуса, під час висиджування кладки, так само розпластує по землі шию і голову, але якщо людина або хижак продовжує наближатися до птаха, вона схоплюється і втікає.

Страуси часто пасуться разом з табунами зебр і антилоп, здійснюючи тривалі переселення по африканських рівнинах. Страуси, завдяки своєму зростанню і відмінному зору, першими помічають небезпеку і кидаються бігти. А біжать вони при необхідності 60-70 км/год, при цьому, не знижуючи швидкості, вони можуть круто міняти напрям. Навіть страусята в місячному віці можуть бігати зі швидкістю до 50 км/год.

А ось коли говорять про високу широко крокуючу людину, що вона крокує як страус, то з цим з посмішкою можна погодитися. Правда зробити крок так, як крокують страуси, не вийде ні у однієї людини. Птахи роблять кроки в 3,5-4 м шириною.

Якщо ж страуса, образно кажучи, загнати в кут і відрізувати усі шляхи до відступу, то він стає небезпечним супротивником. Своїми потужними двопалими лапами він може убити багато ворогів.

Сучасні учені припускають, що люди уперше побачили страусів в Vвеке до н.е. Страуси згадуються в древній китайській енциклопедії, є припущення, що вони мешкали в Китаї до I - II століття нашої ери. Зображення страусів зустрічаються на скельних малюнках і на фресках древніх єгиптян.

Згідно однієї з древніх легенд, боги, зважуючи душу, для визначення тяжкості накопичених гріхів, на другу частину вагів клали перо страуса.

У Стародавньому Єгипті африканський страус вважався символом істини і справедливості. А пір'я цього птаха символізувало правосуддя, справедливість і порядок.

Пір'я страуса прикрашало голови Володарів правди - божеств Маат і Шу.


Можливо, це пов'язано з тим, що опахало страусиного пера розділене стержнем по справедливості - на дві симетричні частини.

У Візантії і на Древній Русі страуса шанували, як казкового птаха - мати усіх птахів.

Африканський страус - Struthio camelus - нелітаючий, безкілевий птах з сімейства страусиних. У наш час страус є єдиним представником цього виду.

Раніше до страусів відносили нанду і ему і інші близькоспоріднені види птахів, але потім їх виділили в окремі загони, так що з наукової точки зору африканський страус єдиний вид справжніх страусів.

Наукова назва страуса перекладається з грецької мови «горобець-верблюд».

Страус є найбільшим птахом з усіх птахів, що мешкають, на нашій планеті. Дорослий самець досягає у висоту 2-2,5 метрів і важить 100-150 кг

Статура у страуса щільна, але кіль відсутній, грудна мускулатура розвинена слабо. Крила недорозвинені, два пальці на них мають кігті, або шпори. Ноги довгі і сильні, на них два пальці. Один з них закінчується подібністю рогового копита, розміром із ступню, на яке страус спирається при бігу. Нижня частина ніг покрита великою лускою.

У птаха немає зобу, шия довга розтяжна, і невелика голова з прямим плоским дзьобом. Ротова щілина доходить до очей. На голові помітні слухові отвори. Очі у страуса великі з густими віями. Бачать страуси прекрасно.


Усе тіло страуса покрите рихлим оперенням. Не оперені тільки голова, шия і стегна. Іноді вони можуть бути покриті коротким пухом. Гола ділянка шкіри є на грудях, називається він грудним мозолем. На нього птах спирається, коли лягає.

Самець забарвлений в чорний колір, тільки крила і пір'я хвоста білі.

Самиця поступається самцеві в розмірах тіла і в його масі, забарвлена вона в сіро-бурий колір, пір'я крил і хвоста блякло-білі.

Різні підвиди африканського страуса можуть відрізнятися кольором дзьоба і лап.

Страусів вважають не дуже розумними птахами, посилаючись на те, що розмір мозку страуса дорівнює розміру одного його ока.

Мешкають страуси в сухих редколесьях, відкритих трав'янистих саванах і напівпустелях, північніше і на південь від зони екваторіальних лісів Африки і Близького Сходу. Колись вони мешкали в Західній Азії, на півдні Східної Європи, в Центральній Азії, на Аравійському півострові, в Сирії і в Індії.

Страуси — осілі птахи, тримаються, як правило, невеликими сім'ями або зграями, не більше 50 особин. Найчастіше в зграї один самець, три-чотири самиці і пташенята. Зграя не має постійного складу, але підпорядкована строгій ієрархії. Птахи вищого рангу тримають хвіст і шию вертикально, слабкіші особини — похило.


Основним ворогом дорослих страусів є люди. А ось на яйця роблять замах всілякі хижаки - гієни, шакали, стерв'ятники і інші. На пташенят полюють леви.

Дорослий страус ударом ноги лева може убити.

Вдень в жару і вночі страуси відпочивають, лежачи на землі з витягнутою шиєю або сидячи з піднятою шиєю і закритими очима, а у сутінках годуються, не забуваючи піднімати голову і обкидати уважним поглядом околиці.

Під час висиджування і вирощування пташенят страуси стають агресивними, птах спочатку, розкривши крила, лякає об'єкт, що наближається, а якщо він не йде, то кидається на нього і починає топтати ногами.

Під час шлюбного періоду самець займає територію від 2 до 15 км. Потім риє неглибоку, від 30 до 60 см глибиною ямку в піску, в яку 2-3 його самиці відкладають яйця солом'яно-жовтого, рідше білого кольору. У загальній кладці буває від 15 до 30 яєць. Одне яйце страуса важить від 1,5 до 2 кг Товщина шкаралупи до 0,6 см

Днем яйця по черзі висиджують самиці, а вночі їх змінює самець. У деяких страусів висиджує тільки самець. Коли він відлучається вдень, то яйця обігріваються сонцем.

Страусята з'являються приблизно через півтора місяці. Пташеня упирається однією ногою в тупий кінець яйця, а в гострий б'є дзьобом, поки не з'явиться дірочка, Потім він пробиває поруч ще декілька дірочок. Щоб виламати собі вихід пташеня працює близько години або довше.


Пташенята вилуплюються зрячими і покритими жовтувато-бурим пухом, вони можуть пересуватися.

Яйця, які зіпсувалися і лежать в гнізді, страус розбиває. Мухи, які на них злітаються, служать їжею пташенятам.

Вже наступного дня після появи на світ, пташенята покидають гніздо і йдуть за батьком у пошуках їжі.

Тільки, що пташенята, що з'явилися на світ, важать трохи більше кілограма, але вони швидко ростуть і до 5 місяців досягають 20-25 кг

У жару пташенята ховаються в тіні розпластаних крил батька. У решту часу вони дружною зграйкою йдуть за батьком.

У віці 2 років оперення молодих птахів стає таким же, як і у дорослих. Статевої зрілості вони досягають до 3-4 років. На волі страуси доживають до 35-40 років. А на фермах до 50 років і більше. Є страуси довгожителі, яким 70-75 років.


Страуси всеїдні птахи, разом з травою, листям і плодами вони їдять комах, дрібних ящірок, черепах, дрібних птахів. Молоді птахи живляться тільки тваринною їжею.

Корм страуси підбирають із землі, рідше обскубують гілки, здобич ковтають цілком. Зубів у них немає. Для поліпшення травлення птаха ковтають камінчики. У неволі можуть ковтати гудзики, різні дрібні предмети і навіть цвяхи.

Страуси можуть довгий час не пити. Але діставшись до води, п'ють уволю і люблять купатися.

Люди спрадавна полювали на страусів заради пір'я, з якого робили віяла, оборала, прикрашали ними капелюхи.

З яєць аборигени виготовляли посудини для води. А європейці робили з них розписні кубки.

У XVIII столітті було винищено величезну кількість страусів, а арабський підвид повністю зник з лиця землі до 1966 року. Після чого люди опам'яталися і почали розводити страусів в неволі.

Перша страусина ферма з'явилася в XIX столітті в Південній Америці, потім такі ферми стали створювати в Африці, Північній Америці, Південній Європі. Тепер такі ферми є і в Росії.

Страуси - птахи невибагливі і не вимагають особливого відходу. Деякі люди їздять на страусах верхи. Але в основному їх, звичайно, розводять заради шкіри, м'яса і яєць.

М'ясо страусів вважається дієтичним продуктом. У нім мало жирів, але багато білку і мікроелементів.

Є ті, хто розводить страусів заради пір'я. Пір'я не висмикує, а обережно зрізують ближче до шкіри 1-2 рази в рік, не заподіюючи птахам шкоди.

У наш час 90% страусів мешкає саме на фермах.

Так, що цілком можливо, що популяція диких страусів, яких людина залишила в спокої, незабаром зросте. "


Надрукувати