Маленька співунка

Маленька співунка

Так називають горихвістку. І той, хто побачить цього яскравого птаха, не забуде її ніколи. Упізнати горихвістку можна не лише по яскравому оперенню, але і за звичкою смикати хвостом.

А побачити горихвістку може навіть житель мегаполісу, тому що цей красивий птах живе в парках і садах. Пташка прилітає в середню смугу Росії у кінці квітня - початку травня. Сидить високо на дереві і співає. А співає вона дуже навіть красиво.

За однією з версій латинська назва горихвістки Phoenicurus в перекладі на російський означає маленька співунка. За іншою версією її наукова назва Phoenicurus складається з двох грецьких слів «фоеникс» і «оура» що переводиться як «хвіст фіолетового або кармінового кольору».

Російська назва цього птаха дана їй за яскраво-рудий хвіст, який як би «горить» особливо на сонці.

Але мені найбільше подобається перша версія пояснення назви горихвістки, тим більше що орнітологи говорять, що ця маленька пташка співає третю частину свого життя, починаючи з раннього ранку.

Вночі горихвістка мовчить, але ледве тільки займеться уранішня зоря, як вже чується її дзвінке «фи-ить, фи-ить, фью-фью». Учені говорять, що пісня горихвістки складається з трьох частин - вступу, основної частини і укладення. Трелі, змінює свист, і кожна наступна частина стає голосніше.

У горихвістки, звичайно, немає такої співецької різноманітності, як у солов'я, але вона може повторити свою пісеньку до ста разів. На початку липня горихвістки перестають співати.


Окрім співу птах видає і інші звуки, при наближенні небезпеки, горихвістка кричить щось на кшталт «тек-тек-тек».

Звичайна горихвістка або садова горихвістка або горихвостка-лысушка - Phoenicurus phoenicurus - невеликий співочий птах з сімейства мухоловковых, загону воробьинообразных. Хоча вона помітний менше горобця.

Довжина її тіла не більше 16 см, довжина крил - 8-10 см, розмах крил 20-24 см, вага 10 - 16 р.

Хвіст і живіт горихвістки яскраво-руді, грудка помаранчева, спина попелясто-сіра, голова чорно-біла, лоб буває білим, горло і щоки чорні, решта оперення бурого.

У самців поверх голови часто буває «шапочка» чорного кольору. Самиці забарвлені менш яскраво, ніж самці.

Горихвістка смикає яскравим хвостом так, як уміє тільки вона одна, потім ненадовго завмирає.

На місці горихвістка практично не сидить, рух - її кредо, вона увесь час перелітає з місця на місце. А ось з дерев горихвістки спускаються рідко, оскільки їх маленькі короткі лапи роблять важким пересування по землі.

Горихвістка звичайна мешкає в північно-західній Африці, в Малій Азії, її можна зустріти на усій території Європи. У Росії вона гніздиться на європейській частині країни, в Сибіру, в Якутії.


Мешкає в лісах, лісопарках, часто селиться в міській смузі в парках, скверах, і великих садах.

Ці птахи обживають дупла старих дерев, охоче займають шпаківні і штучні дупла. Можуть гніздитися в купах хмизу, в стесі, під дахами, в щілинах будівель, за обшивкою стіни будинку.

Горихвістка по життю пташка-одинак. Пари горихвісток тримаються на пристойній відстані один від одного, приблизно на такому, щоб не було чутно пісень іншої пари.

Якщо гнізда випадково виявляться поруч, то самці битимуться до тих пір, поки одна з пар не змінить місця проживання. Пари ж горихвісток можуть бути разом упродовж декількох років.

Разом птахи тимчасово можуть збиратися тільки на місці великого скупчення комах.

Статевозрілими горихвістки стають у віці 1 року. Живуть вони 9-10 років.

На місце гніздування самці прилітають раніше самиць. Знайшовши місце для гнізда, вони зазивають самиць, не покидаючи ділянки, оскільки його може зайняти інший самець.

Зазвичай, сидячи на горизонтальній гілці, самець витягується у бік самиці майже паралельно гілці, на якій сидить, при цьому крила він піднімає вгору і видає горлові булькаючі звуки. При цьому, як говорять орнітологи, важливу роль грають палаючий хвіст і білий лоб самця.

Якщо самець сподобався самиці, то вони вирушають на місце майбутнього гніздування. І тут цікавий момент, якщо самиці не сподобається гніздо, то вона може покинути самця, незважаючи на виниклу спочатку симпатію.

Облаштуванням гнізда займається одна самиця, приблизно тиждень. Дно гнізда вона устилає стеблинками трав, пір'ям, пухом, нитками, клоччям, волокнами.


У кінці травня - початку червня самиця відкладає 6-7 блакитнуватих яєць. Висиджує їх самиця, злітаючи з яєць хвилин на 15 в день, щоб поїсти. Якщо самиця затримується, то самець займає її місце і сидить до тих пір, поки вона не повернеться. Повернувшись, самиця перевертає яйця і тільки тоді знову сідає на них.

Висиджування, зазвичай триває 2 тижні. Пташенята з'являються з яєць на світло глухі і сліпі. Вигодовують їх днів 15 обох батьків.

Пташенята такі ненажерливі, що дорослі птахи здійснюють від 300 до 500 польотів в день.

Самець, окрім годування, ще і стежить за чистотою в гнізді. Він виносить в дзьобі назовні екскременти пташенят.

В середині червня пташенята вилітають з гнізда. Батьки продовжують їх деякий час підгодовувати, більше батько. Оскільки самиця в цей час вже зайнята другою кладкою.

Самець продовжує опікати пташенят з першого виводка до тих пір, поки не з'являться пташенята другого виводка. Тоді він починає вигодовувати їх разом з самицею.

Живиться горихвістка: комахами, безхребетними, молюсками, клопами, павуками, мурашками, багатоніжками, збираючи їх з листя, гілок, стволів дерев, землі; ловивши в повітрі мух, дрібних жуків, метеликів, перетинчастокрилих.

Великих комах горихвістка приголомшує ударами об землю, коникам відриває ноги і тільки потім їх їсть. Маленькі пташенята можуть ковтати тільки дрібну їжу і тому батьки заздалегідь змізерніють її.

Осінню птаха їдять ягоди.

У липні-серпні у горихвісток проходить линька. А у кінці серпня - початку вересня вони починають відлітати на зимівлю в Африку і Південну Аравію. У кінці вересня в середній смузі Росії вже важко побачити горихвісток.


Горихвістки потребують охорони і турботи людини, оскільки останнім часом їх чисельність, на жаль, скоротилася.

Ці птахи дуже корисні для садів і городів. Вигодовуючи пташенят, вони знищують незлічену кількість шкідливих комах.

Для того, щоб притягнути горихвістку у свій сад, слід розвісити для неї штучні гнізда, ті ж шпаківні.

А пара горихвісток, що оселилася в саду, і урожай збереже і пісенькою порадує і дозволить, спостерігаючи за нею насолодитися рідкісною красою.

Бонусом є і те, що в тих місцях, де живуть горихвістки, майже не спостерігається комарів. І можна спокійно сидіти вечорами, насолоджуючись красотами літнього саду, місяцем і зірками в небесах і вдихаючи аромат трав і кольорів.

Так і хочеться вигукнути: нехай завжди будуть горихвістки!


Надрукувати  

Схожі матеріали