Красуня норка "

Красуня норка "

Майже постійно по ТБ і в газетах рекламують шуби з норки, блискуче і густе хутро якої виглядає просто розкішно.

І якщо раніше за норку в основному були бурими, то тепер виведені норки з білим, бежевим, блакитнуватим хутром.


Але особисто я супротивник розведення тварин на шуби і шапки. Чом би просто не милуватися цими дивовижними тваринами і не дозволити їм жити своїм життям, уготованою природою?.

,

Норки бувають європейські і американські. Вони відрізняються один від одного.

Європейська норка - Mustela lutreola - невеликий хижий ссавець з сімейства куньих. Довжина тіла самця норки досягає 50 см, самиці 40 см Вес самця, приблизно 3 кг, самиці 1.600-2 кг

Тіло у норки витягнуте і гнучке, морда вузька з короткими вухами, лапи короткі. Між пальцями ніг плавальна перетинка, яка дозволяє тварині відмінно плавати і пірнати. Під час плавання працюють передні лапи.

Хвіст досить довгий - 12-18 см, не пухнастий.

Тіло покрите густим, щільним, але коротким хутром. Подпушь норки не намокає, скільки б тварина не знаходилася у воді.

У природі колір хутра норки від ясно-бурого до темно-коричневого, нижня сторона тіла світліша за спину і боки. На підборідді, як правило, біла пляма, яка переходить на верхню і нижню губу. Біла пляма буває і на грудях.


Ходить норка, як би підстрибуючи. Норки переміщаються не лише по суші, але і по дну водойми. Без повітря під водою вони можуть знаходитися без всякого для себе шкоди до 3-х хвилин.

Американська норка відрізняється від європейською мордочкою. Біле хутро у американської норки обрамляє тільки верхню губу.

Довжина американки 54-55 см, довжина хвоста до 25 см, вага до 2 кг

Європейська норка водиться в Східній Європі, починаючи від Фінляндії до Уральських гір.

Хоча, за словами учених, у Франції норка з'явилася близько 1839 року, а в Іспанії тільки в 1951 році, поступово поширюючись на захід.

На жаль, за останні півтора століття загальна чисельність норки із-за її винищування людиною, значно скоротилася.

У Росії і на Україні норку можна зустріти на висоті до 1120 м від рівня моря.

У Вологодській області, за словами учених, популяція дикої норки катастрофічно мала. Зустрічаються норки на північно-західній частині Архангельської області. Є вона так само на території Сибіру, особливо в районі Єнісею.


Американська норка мешкає так само в Європі і Південно-західному Сибіру, куди її завезли спочатку 30-х років минулого століття.

Оскільки життя норки тісно пов'язане з водним середовищем, то і селиться звірятко по берегах річок і інших проточних водойм. Віддають перевагу норки глухим місцям, засміченим ділянкам з пологими берегами, порослими вільхою, вербами, кущами і різними травами. Селиться норка і на берегах озер, ставків, і рідко біля проточних боліт.

Полює норка і на березі водойми і у воді. Основний раціон норки складають: дрібні гризуни, найчастіше водяний щур, полівки, жаби, пуголовки, тритони, жаби, раки, ікра, риба, птахи, яйця. Може напасти на ондатру, розорити пташине гніздо.

Рибу норка ловить досить велику, по розмірах вона може перевершувати звірятко. У день норка з'їдає приблизно 200 г їжі.

Якщо немає їжі біля водойми, то норка може ловити птаха біля сіл. Але більше ніж на 100 метрів від своєї нори норка, як правило, не відходить.

Межі своєї ділянки норка позначає спеціальним секретом.

Без їжі звірятко може прожити 3-4 дні.


Норки не впадають в сплячку і активні круглий рік. Під час лютих морозів вони можуть по декілька днів не виходити з нори.

Живуть норки поодинці. Самі нори норки риють рідко, найчастіше займають готові нори водяних щурів, ондатр, низько розташовані дупла, різні тріщини, завали. Житлове місце тварини вистилають пір'ям птахів, сухою травою, мохом. У норі два виходи і окреме місце для туалету.

Свою нору норка може покинути тільки у разі повені або в дуже голодну зиму.

У норі звірятка роблять запаси їжі. У неглибоких вирах запасають на зиму жаб, що знерухомлюють. Тягають рибу з мереж.

Взимку норка може пробігати у пошуках їжі до 2 км в нічний час. У літній час, коли їжі навкруги більше, звірятко бігає значно менше.

У разі небезпеки норка може забратися на кущ або дерево, але більш охоче ховається у воді серед водної рослинності, виставивши на поверхню тільки мордочку.

Норок не можна віднести до балакучих тварин, вони майже не видають звуків. Тільки самці, коли шукають самицю під час шлюбного періоду, свистять і хихикають. Ще вони уміють ніжно воркувати. Таким же воркуванням самиця заспокоює дитинчат.


Норки розмножуються взимку, починаючи з лютого і навесні. За однією самицею доглядають декілька самців. Перемагає найсильніший.

Вагітність самиць триває 2-2,5 місяця. У самиці з'являються від 3 до 10 дитинчат, які важать не більше 7 грам. Дитинчата народжуються сліпими, із закритими вушками. Очки і вушка відкриваються у них через місяць.

Самиця годує малюків грудним молоком 2 місяці, але вже через місяць в раціон дитинчат додається тверда їжа. У віці 3 місяців малюки всюди супроводжують матір і вчаться полювати. У 4 місяці норки стають самостійними. До осені вони вже підшукують собі свою власну нору.

У 10-12 місяців молоді тварини вважаються статевозрілими і розмножуються, в середньому до 3-х років.

Живуть норки 8-10 років. Хоча учені говорять, що в дикій природі норки рідко доживають до 5 років.

Навесні і осінню норки линяють, але основна зміна волосяного покриву відбувається восени і до зими у тварин формується щільне густе хутро.


Зиму норкам допомагає пережити і підшкірний жировий прошарок.

Окрім людини, для якої норка була об'єктом промислу із-за свого цінного хутра, ворогом норок є видри.

У наш час європейська норка занесена в Червону книгу.

Норка відноситься до корисних для людини і природи тварин, оскільки скорочує чисельність дрібних гризунів.

Деякі любителі тримають норку удома на правах домашньої тварини. Фахівці говорять, що вона непогано піддається одомашненню, але все-таки при спілкуванні з цією твариною рекомендують надівати товсті рукавички, оскільки у норки дуже гострі зуби. Вони можуть прокусити руку наскрізь, при цьому повиснувши на ній.

Захищаючись, норка, як скунс виділяє з анальних залоз, м'яко кажучи, неприємний запах.

Ласкаві норки попадаються рідко, в основному ці тварини ніжності не потребують.

Тим, хто все-таки вирішив узяти норку у будинок, фахівці радять брати звірятко зовсім маленьким, у віці півтора місяців. Тоді є шанси приручити тварину. Зоологи говорять, що норка кмітлива тварина і швидко звикає до свого імені, миски і лотка.

Дресирувати норку рекомендується м'яко і ласкаво, оскільки ця досить злопам'ятна тварина і не прощає образи. Але якщо тримати її в звичайній квартирі, то звірятко рватиме фіранки і скидатиме на підлогу горщики і посуд. Так що тримати тварину доводиться в клітині, краще всього в спеціальній вольєрі.

Любителі норок привчають їх з раннього дитинства до нашийника і виводять на прогулянки в сад, парк, ліс. Гуляти норки дуже люблять.

Норка з побоюванням відноситься до незнайомих тварин і у разі зустрічі з кішкою або собакою кидається до хазяїв. З собаками, що живуть під одним дахом, норка охоче грає, а кішки уникають норку.

Для купання норкам ставлять таз з водою.

Годують в домашніх умовах норок м'ясом, субпродуктами, м'ясною обрезью, тельбухом, будь-якою рибою, сиром, зерном, макухою, пшеничними висівками, кашами, дають рослинні жири, молоко, сироватку, свіжі пропущені через м'ясорубку овочі. Потрібні норкам вітаміни - А, В, Е, пекарні і прокип'ячені пивні дріжджі.

Щоб норка не нудьгувала, рекомендується купити для неї іграшки, тих же мишок, що для кішок. Бажано, щоб вони пищали або шаруділи. З такими іграшками норка може грати годинами.

Загалом, нудно з норкою не буде, хоча особисто я не ризикнула б зробити норку своїм домашньому улюбленцем.

Проте скільки людей, стільки і переваг.

"


Надрукувати