Хвостатий хом'як, небіляча білка або Чіп і Дейл без Елвіна

Хвостатий хом'як, небіляча білка або Чіп і Дейл без Елвіна

Як легко здогадатися з назви статті, мова піде про бурундуків. Ці милі звірятка отримали особливу популярність завдяки кінематографу, оскільки в диснеевском мультфільмі «Чіп і Дейл поспішають на допомогу» і дивовижній музичній комедії «Элвин і бурундуки» вони виступають головними героями. Проте і в реальному житті бурундуки не менш цікаві і чарівні, вони також піддаються прирученню, що і зумовило утримання цих тварин в якості домашніх улюбленців.

Якщо спільне з хом'яками у бурундуків обмежується приналежністю до загону Гризунів і чисто зовнішньою схожістю на фотографіях з набитими защічними мішками


те з білками вони дійсно родичі, оскільки відносяться до одного сімейства Білячих (Sciuridae). Рід Бурундуків налічує близько 25 видів, батьківщиною більшості з яких є Північна Америка, аж до півночі Канади і включаючи територію Мексики. У Євразії історично зустрічався лише один вид бурундуків, бурундук сибірський або азіатський (Tamias sibiricus), проте із-за втеч бурундуків із звіроферм, що займалися їх розведенням, в Європі зараз можна зустріти нечисленні популяції і інших видів. Ареал мешкання сибірського бурундука тягнеться від країн Північної Європи до Далекого Сходу (виключаючи Камчатку), їх можна побачити і в Кореї, на півночі Китаю, на островах Сахалін і Хоккайдо.

Бурундуки істотно менше білок, довжина тіла звірятка складає 5-15 см, хвоста - 7-12 см, вага знаходиться в межах 30-120 р. У тварин округла голова, великі очі, «обведені» світлою шерстю. На відміну від білок, у бурундуків відсутні пензлики на вухах, та і форма самих вух округліша. Відмітна особливість усіх видів і різновидів бурундуків - п'ять чорно-бурих подовжніх смужок від голови до хвоста, розділених світлою шерстю. Шерсть з боків у бурундуків коричнево-руда, на животі світла або біла, хвіст згори сіруватий, знизу червонясто-іржавий.

Велику частину часу пильнування бурундуки проводять на деревах, спускаючись на землю лише у пошуках їжі. Проте на відміну від білок, ці звірятка не будують гнізд високо на деревах і дуже рідко влітку поселяються в дуплах

вважаючи за краще будувати собі підземні житла-нори в коренях дерев - в цьому вони ближче до ховрахів і хом'яків. У такій норі зазвичай облаштовані одна-две «спальні» з м'якою підстилкою з моху, сухої трави і листя, декілька комор із запасами їжі і ходи-безвихідь, яку звірятко використовує як туалету. Хом'яки дуже акуратні - усі запаси їжі «про чорний день» у них не звалені упереміш, а строго розсортовані.

Хом'яки - одинаки від природи, що ревно охороняють свою територію, виключення складає тільки шлюбний період. У голодні роки із-за неврожаю основи раціону цих звіряток, шишок хвойних дерев

вони покидають звичні житла і можуть кочувати на досить великі відстані.

У теплу пору року бурундуки прокидаються ще до сходу сонця і вирушають на пошуки їжі. З настанням денної жари тварини або ховаються в норки, або вважають за краще подрімати прямо на дереві, накрившись власним хвостом.

Надвечір, коли стає прохолодніше, бурундуки знову виходять на промисел і вирушають спати вже після заходу сонця. У норках бурундуки перечікують і дощову погоду.


У природі з настанням зимових холодів бурундуки впадають в сплячку. Проте сон цей не безперервний - звірятка прокидаються, щоб періодично підкріпитися і справити нужду, а під час відлиги навіть можуть вийти на поверхню.

У кінці марта-начале квітня бурундуки виходять із стану сплячки, починають активно від'їдатися і готуватися до шлюбного періоду. Зазвичай у бурундуків буває по два посліди в рік, перший з яких народжується у кінці травня.

Вагітність у бурундуків триває близько 30 днів, в результаті на світ з'являються 5-10 сліпих і голеньких малюків вагою 3-4 р. Через місяць у дитинчат розплющуються очі, до двох місяців вони залишаються з матір'ю. Вже до кінця першого року життя молоді бурундуки досягають статевої зрілості.

Тривалість життя бурундуків в природі не перевищує 3-х років, в неволі ж вони доживають і до десятирічного віку.

Бурундуки віддають перевагу рослинній їжі, проте не гидують також і комахами або їх личинками. Раціон цих звіряток досить багатий і включає, окрім насіння хвойних і листяних дерев, горіхи

жолуді, трав'янисті рослини, бруньки і молоді пагони, ягоди, гриби, лишайники. Бурундук, що мешкає поблизу від людей, не забуде різноманітити свій стіл зернами хлібних злаків, гречкою, кукурудзою, насінням льону, соняшнику, горохом, огірками, сливами, абрикосами і так далі. Запасатися їжею на зиму бурундук починає ще з початку літа, ретельно висушує здобуте і розкладає в коморах на підстилці з сухої трави. Запаси їжі в одній коморі бурундука досягають 5-6 кг - не дивно, що за ними полюють не лише білки і інші дрібні звірятка, але навіть і ведмеді.

Бурундуки активно спілкуються між собою, видаючи різний свист і своєрідне «цокання», подібні звуки звірятко видає і у разі небезпеки.

Якщо ви твердо вирішили поселити бурундука у себе у будинку, в першу чергу треба стурбуватися вибором клітини. Майбутні хазяї, немає дріб'язковий - в тісній хомячьей клітині бурундукові буде дуже некомфортне, із-за обмеженої рухливості звірятка хворіють і можуть навіть померти. На фотографії представлений варіант мінімальної клітини для бурундука (100х50х80 см) з «базовою» комплектацією - напувалка, миска для їжі, будиночок-укриття, колесо. Не забудьте повісити в клітині і несолоний мінеральний камінь.


Для зручності звірятка і щоб йому не було нудно у вашу відсутність, клітину доповнюють різними поличками, гілками, гамачками, тунелями з труб, бажано також встановити в клітині ще декілька будиночків, де бурундук зможе зберігати свої запаси їжі.

Окремо хочеться сказати про колесо для бурундуків: воно просто потрібне цим звіряткам для підтримки тонусу м'язів і збереження здоров'я. Колесо для бурундуків вибирають трохи менше за білячий, бажано з суцільним або мелкосетчатым ободом.

Оскільки більшість бурундуків використовують як туалет певний кут клітини, поставлений в цьому місці туалет з наповнювачем значно полегшить вам процес прибирання. При виборі клітини варто звернути особливу увагу на відстань між лозинами: з клітин для шиншил і кроликів з проміжком між лозинами 2-2,5 см ваш вихованець запросто «просочиться» назовні. Проте навіть найпросторіша клітина не замінить бурундукові щоденного вільного вигулу під вашим наглядом.

Бурундуки домашнього розведення, з дитинства знайомі з людиною, звикають до нових хазяїв порівняно легко. Дещо більше часу піде на приручення дикого дитинчати або молодого бурундука, в цьому випадку основне в процесі - годування з рук, терпіння і наполегливість.

Більшість бурундуків в домашніх умовах в зимівлю не впадають, проте можуть стати менш рухливими і в'ялими.

Бурундукам можна давати:

- різні шишки (ялинові, соснові, кедрові);


- лісові і волоські горіхи;

- жолуді;

- зерна злаків;

- «кашки« із запарених круп (гречка, пшоно, вівсянка і так далі);

- насіння льону, соняшнику, гарбуза;

- зелень, овочі;

- кукурудзу;


- різні фрукти і ягоди;

- гриби;

- молоді гілки з бруньками;

- сир;

- сирі перепелині яйця;

- зофобоса;


- коників і інших комах.

Бурундуки дуже люблять солодке, проте його кількість в раціоні має бути строго обмежена. Не можна давати бурундукам мигдаль, сливові і абрикосові кісточки! Арахіс і букові горішки дають помалу із-за токсичності їх у великих кількостях. Для сточування зубів горішки бурундукам бажано давати в шкаралупі, цілими або надколотими (волоські горіхи).

Як і інші тварини, бурундуки, на жаль, хворіють... Респіраторні і серцево-судинні захворювання, проблеми з ШКТ, дерматити і непрошені гості у вигляді бліх, кліщів і вош зустрічаються у цих тварин досить часто. При перших ознаках неблагополуччя постарайтеся якнайшвидше показати тварину досвідченому ветеринару-родентологу (фахівцеві з гризунів), оскільки усі процеси в організмі бурундуків протікають дуже швидко, допомога може і не встигнути.

Ось така весела і цікава смугастість -бурундучки може стати мешканцями вашого будинку і сімейними улюбленцями.

Якщо ви готові згаяти час на приручення бурундука, забезпечити йому найбільш комфортні умови мешкання, своєчасну кваліфіковану ветеринарну допомогу і постійно пам'ятати, що ця все ж дика тварина, яка може і укусити (приміром, від переляку), - чом би і ні?


Надрукувати