Хто такий байбак, або Де знайти живий релікт?

Хто такий байбак, або Де знайти живий релікт?

На похилому схилі пагорба видно білясті плями — тут крейда виходить на поверхню, і поруч застигли дивні "стовпчики". Промені сонця, що заходить, висвітили коренасті фігурки. Чоловічки — не чоловічки, хоббіти — не хоббіти.

Байбаки. Дивовижне створення! І насправді — реліктові тварини. Одні з перших ссавців — чудо Природи, і набагато старше за людину.

Енциклопедичний словник може повідати нам про байбаків гранично коротко, лаконічно: "Байбак(степовий бабак) — ссавець роду бабаків. Довжина тіла до 60 сантиметрів. Зустрічається в степах Європи, Азії(Північний Казахстан). Малочислен, знаходиться під охороною". Але ці нешкідливі милі істоти гідні того, щоб розповісти про них більше.

Степовий бабак — байбак — одвічний мешканець наших степів. Ще в другій половині XVII століття в таврійських і приазовських степах кочівники — а потім і мешканці Запорізької Січі — добували і вивозили в Польщу і Крим тисячі шкірок цих звіряток. Саме тоді — а не за часів ираноязичних скіфів і сарматів — почався безжальний промисел, що поставив до початку ХХ століття реліктовий вид на грань вимирання.

Була і ще одна трагічна причина — безконтрольне відкриття степів, що досягло апогею на початку XIX ст.

Незабаром колонії степових бабаків збереглися лише дивом на небагатьох нерозораних землях, рідкісних цілинних ділянках та степових балках. Царизм, що прославляється на усі лади, мало не в могилу загнав байбака. А лаяна з початку т.з. "незалежності" на усі лади Радянська влада, окрім широко відомих сталінських репресій, відрізнилася турботою про братів наших менших — і в XX столітті чисельність байбаків помітно виросла. На початок розвалу Союзу тільки в межах України колонії байбака були на Старобельщине(Луганська обл.) і Слобожанщині(Харківська обл.), де вони, можна сказати, процвітали завдяки зоологові Віктору Токарскому з Харківського університету.

На той час чисельність байбаків досягла сорока тисяч особин — погодитеся, немало. Приблизно така ж кількість звіряток налічувалася у Білгородській і Воронежській областях.


І тут цілком доречна цитата "з тих часів": ".З метою проведення заходів по охороні реліктового вимираючого виду. виконком обласної Ради депутатів трудящих вирішив створити на території Великобурлукского району державний заповідник" байбака.

Байбак влаштовує своє житло в глибокій, досить розгалуженій норі з немалим округлим входом. Степовий бабак працює над спорудженням житла роками — підземні переходи в декілька ярусів тягнуться іноді на десятки метрів. Природно, біля виходу з нори накопичується викинутий грунт — глинистий грунт, крейда або сірозем(верхній тонкий шар чорнозему байбаки не чіпають). Курганчик може височіти на метр "з хвостиком", а діаметр "будови" частенько перевищує п'ять метрів!

Байбак, що мешкає головним чином на рівнинних ділянках(у яри його заганяє нелегка доля і хижак-людина), використовує свій курганчик — сурчину — як спостережний пункт. Наближення небезпеки байбак бачить заздалегідь і, маючи запас часу, може неспішно сховатися в норі, не забувши попередити родичів.

Можна сказати, байбак здатний оцінити міру небезпеки: якщо ворог далеко, бабак не поспішає в укриття. А якщо поруч проходить корова або маленьке стадо кіз, байбак — особливо старий, досвідчений "боєць" — просто ігнорує прибульця. Бували випадки, коли байбаки різкими звуками проганяли "порушника". Якщо ж небезпека насправді велика — слідує особливий свист, і тут же уся колонія спрямовується в укриття.

У норі бабак живе багатьох років — оскільки відрізняється завидним довгожительством(в порівнянні з більшістю інших гризунів). Воістину, мудрість народна в цьому випадку вдягається в конкретну форму: байбак народжується в особливій гніздовій камері нори — кімнатці для пологів сурчихи, і, проживши повну небезпек життя, йде помирати глибоко під землю.

У березні, тільки на схилах балок зійде сніг, виходять з нір перші байбаки. Усю зиму звірятка дуже міцно спали — під час зимівлі(схожою на перебування в "комі") усі процеси в його організмі сповільнюються, байбак і дихає набагато повільніше, що дозволяє економніше витрачати накопичені запаси — просто кажучи, вижити.

Адже зимівля — єдиний порятунок для степового бабака. Звірятко-то велике, не яка-небудь білка або бурундук — такому велетневі ніяких запасів не вистачить на зиму, живи він "як все". Та все ж вилазять байбаки по весні з нір своїх тощенькими, дуже змарнілими. І відразу починають шукати проростаючу травичку, активно пасуться весь день, відновлюючи втрачену за довгі зимові місяці вагу.

У квітні і в травні бабаки виходять "грунтовно підкріпитися" лише уранці і перед настанням сутінків — помітно, що до цього часу "перший голод" вже вгамований, і тварини стали спокійніше, солідніше. Навіть, здається, злегка видужали. У проміжку між годуваннями, коли сонце висушує все навкруги полуденною спекою, байбаки ховаються в глибокій прохолодній норі. У них — сієста!


Шкоди байбаки людині не завдають. Чи, точніше сказати, шкода землеробству мінімальна, характер носить тимчасовий, випадковий(якщо які-небудь розумники раптом "самозахопленням" розорали землю, на якій здавна жили степові бабаки), а тому серйозно розглядатися не може, незалежно від міри розвиненості почуття гумору у окремо взятого скептика.

Байбак — травоїдна тварина(на відміну від мишей, приміром, полівок, лемінгів і інших представників численного племені гризунів). Годується він головним чином зеленою масою дикорослих трав'янистих, причому ласує "салатом" — поїдає в кожен період літа лише найбільш молоді і ніжні частини рослин. Що, у свою чергу, дає можливість рослинам відростати знову — так само дбайливий хазяїн викошує багаторазово впродовж літа свою люцерну або конюшину на сіно.

Ясна річ, байбак не проти покуштувати і капусточки, молодих бобів або гороху, баштанних культур і різних коренеплодів, навіть спробувати "на зубок" сходи культурних злаків — але це, знову ж таки, за умови, що хтось не дуже розумний нахабно вліз на територію звірятка. Самі ж бабаки в походи на посіви не ходять, вважаючи за краще годуватися у нори — на відстані всього десяти-дванадцяти метрів. Іноді, в голодні роки, в посуху байбак може відійти на 15 − 20 метрів — але це в 99% випадків його межа.

Важливо запам'ятати: при достатній кількості дикорослих рослин степовий бабак ніколи не почне поїдати сільськогосподарські культури — та він і не прагне зовсім переселятися на орні землі, навіть на "дикі острівці" серед полів — некомфортно йому в таких умовах "тотального оточення".

У травні у жител починають виглядати молоденькі байбачата. Тільки нещодавно народилися — поруч, внизу, "діти підземелля", — а вже цікавляться зовнішнім світом. Власне, майже у усіх звірів(та і у людей, теж адже млекопитающие) молодь цікава, їй важливо цей новий світ освоїти, зрозуміти, прийняти. Полюбити, врешті-решт.

Практично усе літо і дорослих, і молодих байбаків можна спостерігати в межах колонії. Вони адже не йдуть далеко від своєї рятівника-нори.

Але в серпні звірятка явно поважчали, менше часу проводять на поверхні — вони ситі, а ситого завжди тягне в дрімоту. Тепер, щоб застати байбака на поверхні, потрібно проявити певне терпіння. Малорухомі, жирні звірятка на часок-другой виходять з нори — виносячи сміття. Вони чистять житло, готуючись до наближення зими.

А на початку вересня бабаки вже починають залягати в сплячку. Втім, ще в жовтні можна побачити окремих "неспокійних жителів"(не обов'язково це молодь — виходять "погріти кісточки" в останніх теплих променях і "старички"). Вони застигли прямо над входом в нору, нежатся під осіннім сонцем.

Але майже усі їх родичі, інші жителі колонії, давно вже дивляться солодкі сни в зимовочних камерах, розташованих іноді в трьох метрах під поверхнею землі, сплять глибоким здоровим сном. Нора і у цю пору року — надійний притулок не лише від холоду, але і від дрібних докучливих хижаків, оскільки вхід в неї хазяїн закриває масивною(до метра завдовжки!) глиняною "пробкою".


Надрукувати  

Схожі матеріали