Гринда. Що за "чудо-юдо-риба-кит"? "

Гринда. Що за "чудо-юдо-риба-кит"? "

Гринди — це слово не із сленгу, що означає черевики типу Grinders. Це — морські тварини.

Гринда у нас відоміший під назвою кит-пілот. Рід гринда разом з іншими

дельфінами входить в сімейство дельфінові. Сімейство дельфінові входить до складу

загону китоподібні. Підряд називається "Зубасті кити". І наша гринда цілком зубаста: адже живиться вона тими дарами моря, яких треба схопити і розжовувати.

Кити-пілоти, або гринди, є всюди: і в північних, і в південних морях. Хтось любить "потепліше", хтось "попрохолодніший" — і останні вибирають місцями свого перебування водні простори ближче до Північної Європи. Сама назва "гринда" — з фарерської мови, а це північногерманська мова, родом з Данії, з Фарерських островів. Полювали за цими тваринами там здавна і з великим успіхом. Гринду називають ще blackfish, тому що звичайний її колір — вугільно-чорний. Правда, є білі плями під горлом і по черевцю.

Сплять гринди вдень, щоб полювати вночі. Да і то толком не сплять — частина мозкової активності зберігається, треба бути напоготові, на випадок небезпеки. На перший погляд, гринди здаються трохи неповороткими. Рухи трохи уповільнені, розмірені. Але насправді, особливо під час полювання, гринди дуже швидкі, навіть стрімкі — швидкість близько 40 кілометрів на годину при розмірах до 8 метрів завдовжки і вагою до 3 тонн.

Найграціозніше створення — самиці. Вони майже удвічі менші і стрункіші. Зате живуть довше — свої 60 років проти "чоловічих" 45. Дорослішають гринди рано: самець сексуально розвинений до 12 років, самиця — до 7. Самці часто борються за самиць — буцаються, кусаються, таранять один одного. Деякі "товариші" і при побаченнях зі своїми обраницями поводяться точно так же. Тобто після "ночі блаженства" самиця може виявитися уся в шрамах.


Народжують самиці разів в 3 − 5 років. Що цікаво — спиною плавник у новонароджених гнучкий, що допомагає матері розродитися без додаткових труднощів. І без того вага новонародженого — близько 100 кілограмів! Такий ось "крихітка-син" або дочка. І "грудьми годують" самиці довго — від 14 місяців до декількох років. Зв'язок мати-дитинча дуже міцна і рідко обривається при дорослішанні свого чада. Причому, народити останню дитину мати може і в 35 років, а лактація відмічена і в 50. І ще дивовижніше — у самиць є свій період менопаузи. Як їм і належить по праву народження, гринди їдять рибу, восьминоги, каракатиць. Але найулюбленіші ласощі — кальмари. Їм вистачає і 30 − 40 зубів, щоб не випробовувати проблем з травленням.

Так само, як і косатки, гринди мирно, майже доброзичливо, поводяться в неволі, їх можна натренувати. Більше того, натренувати не лише у виконанні циркових номерів, але і в наукових цілях. Один такий кит-пілот із славним ім'ям Морган зміг дістати сигнальні прилади з морського дна(причому, з великої глибини). Ці тварини дуже соціальні. Живуть тільки в групах, ведені ватажком(є версія, що назва "кит-пілот" пов'язано саме з моментом підпорядкування ватажкові). Але найчастіше ці групи, так або інакше, дотримуються деякої сімейності. Правда, вважається, що можуть утворитися і окремі "холостяцькі стада". Гринди навіть часто організовують своє полювання. Наприклад, звичайна сцена: вони оточують жертву, підказуючи один одному наступні маневри свистками певного тону. "Пообідати" кити-пілоти теж вважають за краще у своїй власній компанії, "за одним столом".

Але нерідкі випадки, коли гринди своєю групою викидаються на берег. Причини цього явища — досі толком не відомі. Здавалося б, розвинений і стадний інстинкт, і інстинкт збереження роду, але, буває, що перший раптом перемагає. А масове викидання цих тварин на берег — видовище страшне, не з серії розважальних.

За гриндами полюють усю історію людства. Причому, полюють скрізь — в усіх частинах світу. М'ясо, жир, кістки, добрива — в що тільки не перетворювали цих тварин люди в ім'я свого власного виживання або збагачення. Способи полювання скрізь різноманітні, у тому числі — бузувірські: каменями загнати тварин до берега, де вже добити. Ловлять їх і на гарпун, часто кити-пілоти самі заплутуються в мережах. Конвенції про захист цих тварин дотримуються тільки в Іспанії. І гринди відповідають іспанцям довірою, перебуваючи прямо біля самих берегів островів в Атлантиці.

Проте, гринди не відносяться до зникаючого виду — точні цифри їх чисельності невідомі, вважають, що більше мільйона у всьому світі(чи в усіх водах). Але там, де йде полювання, гринди знищуються десятками тисяч. Так що(не дай Бог, звичайно), одного разу може статися, як в пісеньці Юлія Кима:

На далекій півночі

Бродить риба-кит

А за нею на сейнері


Ходять рибалки.

Немає кита, немає кита

Немає кита, не видно

Ось біда, ось біда

До чого образливо!


Надрукувати  

Схожі матеріали