Де і як живе сова?

Де і як живе сова?

Ніч. Відправилися на відпочинок великі і маленькі птахи. Із затишного куточка лісу з дуплистого дерева вилетіла сова — нічна хижачка. Повільно і зовсім беззвучно летить вона над землею, прислухається до щонайменшого шереху. Жодна миша не встигне втекти від сови. Жертву завжди наздоганяє міцна лапа з гострими кігтями.

Сови видивляються свою здобич з дерева. Сидить хижак нерухомо, тільки головою обертає в різні боки на 180 градусів, а іноді і на все 270. Побачивши жертву, сова, пролетівши декілька метрів, вертикально пускається вниз. Вона ніколи не схибить. Схопивши здобич, птах летить в тихий куточок і з'їдає її цілком з шерстю і пір'ям. Шлунковий сік сови дуже їдець, тому швидко справляється зі всякою їжею. Шкіра і шерсть збивається ковтунами, які птах потім відригує.

Їдять сови тваринну їжу — дрібних і середніх ссавців, птахів, комах. У їх раціон часто потрапляють польові або лісові миші, кроти або землерийки, жаби або метелики. Филин, найбільша сова, живиться зайцями, а іноді навіть нападає на самиць косуль і молодих гірських козлів. Рибні сови їдять рибу і ракоподібних.

У ясні місячні ночі сови полюють до сходу сонця. У птахів дуже гострий зір і прекрасний слух. Очі сови схожі на котячі — такі ж великі і опуклі. У сов, як і у котів, очі уловлюють найслабкіше світло, саме тому вони добре бачать не лише у сутінках, але і вночі. Часто в казках ока у сови світяться в нічній темряві, але це не так. Крім того, вигадкою є і те, що сови вдень нічого не бачать.

Більшість сов ведуть нічний спосіб життя(вдень полюють птахи, що живуть в Арктиці і Субарктике, де в літній час темряви не буває). Впродовж усього дня сови сплять, сховавшись в затишному місці на дереві. Ховатися від хижаків їм допомагає їх забарвлення, найчастіше сірувата або бура. Самиці і самці у сов забарвлені схоже, але самиці більше по розмірах. Денні птахи чомусь не люблять сову, тому, побачивши її вдень, налітають на нічну хижачку, намагаючись закльовувати її.

Водяться сови скрізь, від холодної тундри до жаркого екватора, окрім Антарктики і деяких океанічних островів. Зустрічаються вони в лісах, тундрі, пустелях, горах. Науковці налічують приблизно 200 видів цих птахів. Сови мають різні розміри: від 60 грамів(гороб'ячий сич) до 3 кілограмів(пугач).

Сичик-ельф — це крихітна сова завдовжки 12 − 14 сантиметрів, осілий птах пустинних місцевостей півдня США і Мексики. Поширення цього виду сов пов'язане з кактусами сагуаро. У дуплах цих кактусів, видовбаних дятлами, гніздяться сичі, іноді разом з дятлами. На півдні Нової Зеландії в горах живе регочуча сова завдовжки приблизно 35 сантиметрів. Цей птах один з самих рідкісних представників новозеландської фауни. Європейські колоністи, які завезли з собою на острів кішок і щурів, довели сову цього виду майже до повного зникнення.


Сови надзвичайно корисні птахи. У роки, коли мишей буває дуже багато, сови споживають виключно цих шкідливих гризунів, зовсім не чіпаючи інших тварин. А коли мишей мало, совам доводиться дуже важко, тоді вони їдять навіть своїх родичів(слабких або хворих). Винищуючи гризунів, сови приносять велику користь сільському і лісовому господарству. І тільки деякі великі види, серед яких довгохвоста і бородата сіра сови, часто шкодять мисливському господарству, оскільки вони полюють на зайців, білок, глухарів і на деякі інші види промислових тварин. У більшості країн сови охороняються законом.


Надрукувати  

Схожі матеріали