Чайки

Чайки

Народилася я і виросла на Волзі, але чайок уперше побачила на Чорному морі. Проте з побудовою Волзького водосховища - жигулівського моря - чайки стали усе літо крутитися на набережній, особливо їх багато в порту, де вони проводжають і зустрічають прогулочні катери, «Омики» і туристичні теплоходи. У древніх народів чайки символізували зв'язок з водою і були шанованими птахами. Адже без води, власне, і життя немає.

Озерна, річкова, або звичайна чайка — Larus ridibundus — невеликий птах з сімейства чайок, що гніздиться на території Євразії.


У Росії чайки гніздяться на усій її європейській території, а також в Сибіру, на півдні Далекого Сходу, на Колимі, Камчатці.

За старих часів чайку називали мавпою - можливо, за її крики.

Чайка - птах не занадто велика і витончена.


Довжина її тіла - від 36 до 39 см Розмах крил - від 85 до 100 см Вес - близько 250-350 р.

Голова кругла, влітку темно-коричнева, кольори міцної кави, майже чорна, з вузькими білими плямами над і під очима.

На потилиці помітна межа між темним і світлим оперенням у вигляді білої плями.

Восени і зимою голова набула сіруватого кольору.

Дзьоб тонкий, темно-червоний.


Крила і спіна світло-сірі, на кінці крила ззаду чорна смуга, а спереду біла смуга.

У молодих птахів голова коричнева, тіло рудувате, сіро-бурі крила з білими кінцями, на хвості чорна смуга.

Ноги і дзьоб червоні.

Лапи мають плавальні перетинки, копчикова залоза виділяє мастило для пір'я, попри те, що чайки ніколи не пускаються в довге плавання, а тримаються поряд з берегом.

Голос чайки важко передати однозначно. Він може нагадувати сміх, квохтанье, крики розсердженої кішки і віддалено вороняче пом'якшене кярр - а-а-а - крр.


Взагалі, чайки - птахи напористі і дуже галасливі, таке враження, що вони ніколи не мовчать.

Мешкають не лише на морському узбережжі, але і в дельтах річок, в заплавах, на озерах, болотах, торф'яних кар'єрах, болотах, на зарослих острівцях, на внутрішніх водоймах, на річках великих і малих міст.

Зараз чайку можна побачити такою, що спокійно риється в контейнері поблизу річки.

Сказати про чайку, що вона має хороший апетит, означає не сказати нічого. Чайка - птах ненажерлива і всеїдна. Основне її живлення - слабка, хвора, недостатньо спритна риба, якою вона годується на плаву, безхребетні, молюски, раковини, яких вона розколює, кидаючи їх з висоти на берег, комахи, зібрані на ріллі, дощові черв'яки, бабки, жуки, комарі, дрібні гризуни.

Чайки - птахи розумні, навіть винахідливі, до того ж їм повезло з дзьобом, який вважається універсальним.


Гніздяться чайки колоніями, збираючись разом по декілька тисяч пар.

Для гніздування вибирають плавні, зарослі водойми, місця, де їх не потривожать людина і чотириногі хижаки.

Пари утворюються відразу після прильоту. Після того, як чайки вибрали один одного, самиця ритуально випрошує корм у самця, і він годує її.

Озерні чайки стають статевозрілими у віці 1-4 років, самиці раніше, ніж самці.

Гнізда розміщуються на купині або прямо на грунті. Від гнізда однієї пари до гнізда сусідньої часто може бути всього 50 см


Гнізда будуються з сухих стебел водних рослин, таких як рогіз, очерет, очерет, осока, хвощ.

Спочатку птахи кладуть великі стебла, потім дрібні.

Часто гніздо височіє на стеблах очерету, що стирчать, над поверхнею води.

Саме гніздо за формою нагадує недбалий круглий настил завтовшки 25-40 см з невеликим поглибленням для яєць. Товщина основи гнізда залежить від вогкості вибраного місця.

Усередині гніздо нічим не вистилається, і яйця лежать прямо на жорсткому будівельному матеріалі.

Самиця відкладає від 1 до 3 яєць ясно-блакитного, брудно-коричневого, охристого кольору без плям або темно-бурого кольору з великою кількістю плям. Але частіше за усе яйце бувають зеленувато-жовті або оливково-бурі.

Насиджують яйця обидва батьки впродовж трьох-чотирьох тижнів.

Вигодовують пташенят також і самиця, і самець.

Пташенята знаходяться в гнізді 11-12 діб, а потім потихеньку перебираються в найближчі зарості, з якими зливаються, благо вони покриті пухом коричнево-бурого кольору з чорно-коричневими плямами.

Батьки продовжують годувати пташенят деякий час.

Літати пташенята починають, коли їм виповниться приблизно місяць або біля того.

У 36-40 днів пташенята літають вже досить добре.

Якщо під час насиджування або вигодовування пташенят поблизу з'являється небезпека у вигляді непрошеного гостя, переполох охоплює усю колонію, птахи злітають в повітря, крутять над порушником спокою, верескливо кричать і намагаються полити його як можна великою кількістю посліду.

У середній смузі Росії до початку серпня чайки покидають колонію і починають кочувати.

Чайки відносяться до перелітних птахів і у вересні відлітають в теплі краї.

Зимують чайки на Чорному і Каспійському морях, деякі відлітають на Північне, Середземне моря, в Японію, Китай, Африку.

А є і такі, що залишаються зимувати у великих містах, якщо є чим прогодуватися.

Чайки відрізняються високою здатністю до пристосування. Вони вписуються практично у будь-яке місце існування.

Не бояться людей, часто випрошують хліб у туристів і відпочивальників, дрібну рибу у рибалк.

Із задоволенням ласують на набережній морозиву, що впало.

Є у них позитивні якості, вони знищують багато шкідливих комах, збирають величезну кількість відходів.

Нерідко можна побачити чайку, що розгулює по пляжу, збирає різне сміття.

Але, на жаль, вони поїдають яйця інших птахів і навіть своїх близьких родичів, і їх пташенят.

З чайками зв'язують безліч погодних прикмет.

Раніше моряки помічали: якщо чайка сідає на щоглу корабля або на воду, то погода буде хороша і можна пускатися в плавання, а якщо чайки з пронизливим криком бродять по мілинах або прибережних каменях, то скоро буде шторм.

Наука це пояснює тим, що коли високий атмосферний тиск і вода холодніші за повітря, над поверхнею води немає висхідних повітряних потоків, які б підтримували птахів, допомагаючи їм парити в повітрі. З цієї причини чайки швидко втомлюються і їм доводитися сідати, що, ймовірно засмучує їх не менше, ніж моряків.

Шторм на річці, навіть на найбільшій, - річ, що важко представляється, хоча у вітряну погоду на Волзі бувають досить високі хвилі.

Реющие над водою птаха схожі на білі хусточки, якими махають при прощанні або зустрічі на знак вітання.

А чайки, відпочиваючі на піску, якось заспокоюють, дають зрозуміти, що, незважаючи на усі наші кризи, життя триває і все у нас буде добре.


Надрукувати