Броненосці, сучасники динозаврів..

Броненосці, сучасники динозаврів..

«Гібрид черепахи і їжачка« - зазвичай так жартують над броненосцями. І хоча тільки два з тих, що є здоровими нині 20 видів броненосців мають здатність у разі небезпеки згортатися в клубочок, це прізвисько прилипнуло до звірятка, що називається, намертво.

А тим часом броненосці населяли Землю більш ніж 55 млн. років тому, вони були свідками епохи динозаврів! Вимерлі доісторичні броненосці вражали своїми розмірами: найбільший з них, глиптодонт, досягав величини носорога, види поменше були розміром з бика. Сучасні броненосці стали значно дрібніше - велетенський броненосець має довжину близько 1 м (з хвостом до 1,5 м) і важить близько 60 кг

тоді як довжина найменшого плащеносного броненосця не перевищує 15 см при вазі 90 р.

Броненосці поширені в Центральній і Південній Америці, Мексиці і на півдні США. Зустрічаються вони як в лісах, так і на піщаних рівнинах. Найбільш численний вид - дев'ятипоясні броненосці:

Широко відомі також трьохпоясні броненосці

саме вони разом зі своїми плащеносными побратимами і згортаються в щільну кульку :

Злі язики навіть стверджують, що місцеві хлоп'ята грають броненосцями, що згорнулися, у футбол, використовуючи їх як м'яч - по суті, незважаючи на зовнішню схожість, це маловірогідно


оскільки із-за сильного переляку трехпоясный броненосець виділяє дуже «ароматний» секрет і пахне при цьому подібно до скунса.

Своя назва «броненосці» звірятка отримали за подібність із закутих в лати конкістадорів, про це ж свідчить і інша їх назва, «армадиллы» (по испански обладунки«, що »несуть).

Називають броненосців і «кишеньковими динозаврами», і «мереживними хуанами».

Броненосці відрізняються щільною статурою, ці тварини приземкуваті, у них короткі потужні лапи з довгими кігтями, якими легко рити землю, на передніх лапах по 4 або 5 пальців. Морда у броненосців витягнута, вуха нагадують свинячі. Мова тварини, хоч і поступається по довжині мові мурахоїда, також червоподібний і постійно покритий липкою слиною.

Чудова особливість броненосців - звичайно, їх панцир, що складається з трьох щитків, тім'яного, плечового і крижового, з різною кількістю неповних «поясів» на спині, між двома останніми щитками.

Самі щитки складаються з окремих зрощених четырех-, п'яти- чи шестикутних скостенілих пластинок, іноді з дрібними пластинками неправильної форми між ними. На поясах пластини чотирикутні, з рухливим з'єднанням. Пластинами також покрита зовнішня поверхня лап, частина морди і хвіст броненосця.

Про твердість панцира броненосця можна судити по такому курйозному випадку: житель Техасу, виявивши рано вранці у себе у дворі броненосця, намірився розстріляти звірятко з револьвера. Нічим хорошим для техасця це не закінчилося - куля зрикошетила від панцира і потрапила горі-стрільцеві в нижню щелепу. В результаті потерпілий був вимушений звернутися в лікарню, а броненосець спокійнісінько віддалився у своїх справах.

Живіт і внутрішня частина лап броненосців покриті м'якими або жорсткими волосками


у деяких видів волоски ростуть і між пластинками, при цьому вони можуть бути і досить довгими, як у довговолосого броненосця:

Попри те, що броненосці здаються незграбними і повільними, на рівній місцевості вони можуть пересуватися досить швидко.

Броненосці - нірні тварини, довжина їх нір з усіма ходами і відгалуженнями у деяких видів може складати 5-7 м. У норах броненосці відсипляються велику частину дня, проявляючи активність ближче до ночі. Кожен броненосець займає певну територію, яку активно мітить. На ділянці броненосця зазвичай буває декілька нір: одні використовуються як спальні або укриття, в інших самиці виводять потомство.

Броненосці є теплокровними тваринами, хоча температура їх тіла може значно варіювати залежно від температурних умов довкілля.

Дивно, але незважаючи на важкий панцир, броненосці відмінно плавають! При цьому вони заковтують велику кількість повітря, що дозволяє їм триматися на плаву.

Під водою броненосець може затримувати дихання до шести хвилин - ця властивість допомагає їм не лише знаходити у воді укриття від хижаків, але і переходити по дну неширокі водні перешкоди.

У хвилини небезпеки броненосці можуть майже блискавично зариватися в землю, причому їм під силу розрити навіть твердий грунт.

Відомий випадок, коли броненосець впродовж дуже короткого часу примудрився розрити асфальт дорожнього покриття! Під час риття землі броненосці затримують дихання, щоб не задихнутися від пилу.

Деякі види броненосців при небезпеці різко підстрибують вертикально вгору, а потім вже кидаються навтіки. Цей інстинкт, до речі, часто грає з ними поганий жарт: тварини гинуть не під колесами автомобіля, а від удару про його днище у момент стрибка.

Якщо ж броненосцю вдається сховатися в норі, дістати його звідти нереально ніякому хижакові. Тварина «закупорює» вхід в нору, виставляючи назовні твердий панцир і упираючись лапами в протилежні стіни.


Живляться броненосці різними комахами і їх личинками, найчастіше це мурашки і терміти. Їдять вони також слимаків і черв'яків (зуби, хоч і слабкі, у броненосців є), іноді рослинну їжу. Деякі види не гидують і падаллю - по суті, броненосці всеїдні.

Характер у різних видів броненосців помітно відрізняється: якщо дев'ятипоясні броненосці досить флегматичні і не виявляють цікавості до людини, то трьохпоясні, наприклад, легко приручаються, відгукуються на кличку і можуть бігати за хазяїном, як собака. В цілому броненосці не проявляють агресії до людей і інших тварин. У Бразилії собака «усиновив» дитинчат броненосця, мати яких загинула під трактором, і вигодувала їх своїм молоком!

Період спаровування у броненосців доводиться на різні місяці, залежно від півкулі, в якій вони мешкають. Самиця приводить на світло від 2 до 12 дитинчат, новонароджені малюки вже зрячі і здатні пересуватися самостійно, але пластини панцира у них ще м'які.

Діти залишаються з матір'ю 6-12 місяців, статевої зрілості молоді броненосці досягають у віці одного-двух років.

З вагітністю броненосців пов'язані декілька цікавих моментів. В перших, самиці деяких видів можуть відстрочити настання пологів (зокрема, із-за несприятливих умов) за рахунок подовження латентної фази вагітності, коли розвиток плоду призупиняється. У других, у дев'ятипоясних броненосців, наприклад, народжуються тільки однояйцеві близнюки.

Хоча броненосець і був вибраний в якості талісмана Чемпіонату Світу по футболу у Бразилії в 2014 році

їх не особливо дарують місцеві фермери: тварини псують посіви з/х культур при ритті нір, худоба ламає ноги, що потрапили в нори. У багатьох країнах Латинської Америки на броненосців здавна полюють із-за ніжного, смачного м'яса, що нагадує свинину, яке тут вважається делікатесом. З панцирів броненосців раніше робили своєрідну «черепицю», якою покривали дахи будинків, зараз вони йдуть на виготовлення місцевих музичних інструментів і сувенірів. Усе це, укупі з наступом людини на одвічні житла броненосців, веде до постійного зменшення чисельності цих тварин, 4 види броненосців вже занесені в Міжнародну Червону Книгу.

Броненосець далеко не кращий різновид домашнього вихованця. Хоча на ринку і є пропозиції купити дитинчат цих тварин з розплідників, вартість такого звірятка складе 2 000-3 000 тисяч доларів. Броненосці активні ночами, заважаючи хазяям спати, великі проблеми виникають з їх лікуванням. Тварині в нашому кліматі необхідно забезпечити комфортну температуру в холодну пору року, достатній життєвий простір з територією для риття нір, періодично годувати його живими комахами. Деякі види броненосців і у себе на батьківщині тримати удома не можна, це протизаконно.

Ось такі вони, броненосці, сучасники динозаврів.

Дуже б не хотілося, щоб ці древні тварини, що дожили до наших днів, все ж зникли з лиця землі!



Надрукувати  

Схожі матеріали