Борсук - ледачий вайло або господарський лісовий мужик?

Борсук - ледачий вайло або господарський лісовий мужик?

Тварини Перегляди: 267

Зустріти борсука в лісі — велика удача, хоча поширений цей звір досить широко. Дорослі борсуки зазвичай виходять з нір в сутінки, а повертаються відсиплятися, коли настає ранок. Але влітку можна підглянути дуже цікаві сценки, коли матуся вдень виносить з нори погрітися на сонечку молоденьких барсучат. Двух-трехмесячние барсучата з цікавістю вивчають новий для себе світ, намагаються самостійно розшукувати жуків і черв'яків, а при щонайменшій небезпеці попискувавши дрібочуть до матусі.

У наших лісах у борсуків практично немає ворогів. Влітку вовки на них нападають рідко, їм вистачає і іншої їжі, а в зимовий нестаток кормів борсук для хижаків недоступний. Власне, борсук і постояти за себе може. Звір досить великий(довжина тіла з хвостом перевищує метр), але не особливо важкий. Влітку борсук зазвичай важить до 15 кілограмів, а до осені набирає ще з десяток кіло жиру. Масивність же борсукові надає товсте хутро. З хутром звірові повезло, він довгий і густий, але грубий, тому не представляє промисловій цінності. Хоча зовні борсук виглядає цілком імпозантно: на спині і боках хутро сріблисто-сіре, темніюче до черева, де він стає майже чорним. На мордочці дві що проходять через очі і вуха темні смуги, які розмиваються, переходячи на шию.


У звіра дуже своєрідний тулуб, ідеально пристосований для риття нір, отакий клин або піраміда. Масивна задня частина, що надає звірові вигляду увальня, звужується до плечей, переходячи у витягнутою мордочку з довгим носом. Лапи короткі, але потужні, озброєні великими кігтями. Як не дивно, борсук при такій колоритній фігурі уміє прекрасно бігати. Правда, бігати звір не любить і вважає за краще ходити статечно, не особливо бентежачись чиненим при цьому шумом, боятися-то йому в лісі ночами нікого. Мабуть, іншого такого господарського і охайного звіра в лісі не знайти. Живе борсук в норі, яку містить в ідеальному порядку. Барсучья пари не завжди будує собі персональну нору. Якщо їжі в окрузі вистачає, звіри вважають за краще жити в комунальних квартирах, які можуть будуватися, не дивуйтеся, століттями. Загальна довжина ходів в такій підземній багатоярусній комуналці може складати до кілометра і більше.

Подібна нора — складна інженерна споруда з декільком десятком входів, вентиляційними шахтами, спальними "кімнатами", різними коморами, безвихіддю і відгалуженнями. Цікаво, що основні житла можуть знаходитися на глибині 5 − 7 метрів під водоносним шаром. Зазвичай кожна сім'я має в загальну нору окремий вхід, а то і три. Іноді 2 − 3 сім'ї можуть користуватися одним основним входом, але запасні виходи будуть зроблені обов'язково. Борсук — старанний хазяїн, він постійно щось в норі поправляє, ремонтує, риє нові відгалуження. За літо кілька разів виносить провітритися або повністю замінює підстилку. Ідеальний порядок дотримується не лише в норі, але і поряд з нею. Ніякий тобі бруду і відходів, в стороні від входів вириті спеціальні ямки для туалетів, все, що стало непотрібним, відноситься чимдалі.

До речі, у великих барсучьих норах іноді селяться лисиці і єнотовидні собаки. Борсуки квартирантів пускають, але примушують дотримуватися загальноприйнятої у них гігієни. Якщо нові мешканці починають докучати хазяям, їх просто виганяють. Але терпимість проявляють не до усіх тварин, диких кішок, куниць і тхорів у свою нору борсуки не пустять. Ці тварини можуть селитися тільки в покинутих норах. А оповідання про те, що лисиці виганяють борсуків з нори і займають її не більше, ніж казки. Борсук за свою нору з будь-якої лисиці шкуру спустить. Навіть живучи в загальній колонії, борсук залишається індивідуалістом. Кожен звір має свою харчову ділянку, куди сусіди намагаються не заходити. При великій кількості корму така ділянка складає всього декілька гектарів. Звір любить, щоб його ділянка стикалася з річкою, болотом або струмком, але близько від води селитися не стане.

У живленні борсук не вередливий, хоча і намагається свій стіл різноманітити. Цікаво, що він може на кожен день складати собі нове меню. Один день їсть жаб, равликів і слимаків у болотища або річки. На інший день розриває мишачі нори. Наступного разу викопуватиме личинок, черв'яків і жуків. А то і розвантажувальний день влаштує, живлячись тільки ягодами, грибами, горіхами і корінцями. Причому, усе це робиться неспішно, статечно, без зайвої жадності. Але такий принцип живлення характерний тільки для середини літа, а навесні і осінню звір їсть все без розбору, в ці періоди йому не до "роздільного живлення". Влітку і осінню борсук не лише нагулює жир, але і робить запаси на зиму, які складує в спеціальну комору. Власне, взимку він спатиме, "проїдаючи" підшкірний жир, а запаси приберігаються на ранню весну, коли звір прокидається голодним, але вибиратися з нори не поспішає, в лісі, де ще не зійшли залишки снігу, особливо не прогодуєшся.

Борсуки — сім'янини, але основні турботи про потомство лягають на вузькі плечі борсучихи. Зазвичай навесні у неї народжується 3 − 6 сліпих і безпорадних барсучат, які до трьох місяців годуватимуться материнським молоком і лише потім поступово перейдуть на звичайний борсуковий корм. У барсучьих сім'ях молодняк дбайливо готують до самостійного життя. Зазвичай недалеко від нір влаштовуються невеликі майданчики, де барсучат учать полювати на мишей, жаб, ящірок, яких спеціально приносять батьки. Власне, подібний тренінг існує практично у усіх хижаків. У кінці літа під наглядом батьків барсучата починають відходити у пошуках їжі від нори, а восени їх залучають до облаштування зимувальних камер.

Зимувати барсучата будуть поряд з матір'ю, але з наступної весни їм доведеться жити самостійно. Іноді барсучата з раннього посліду йдуть з сім'ї вже восени. Молоді борсуки можуть перебратися на іншу ділянку лісу і там вирити собі нори, а можуть розташуватися в загальній комуналці, доповнивши її своїми норами з персональними виходами. Основний критерій при виборі місця для житла — наявність поблизу незайнятих ділянок для добування їжі.

Головним ворогом борсука здавна є людина, яку в першу чергу цікавить борсуковий жир, що має цілющі властивості, і у меншій мірі хутро. До речі, м'ясо борсука їстівне, але навіть мисливці не завжди використовують його в їжу.

Борсук легко приручається, але панібратства по відношенню до себе не любить. З домашньою живністю уживається, але з собаками зазвичай ворогує. Мабуть, ця ворожнеча на генетичному рівні, оскільки на борсуків часто полюють із спеціально навченими собаками, які виганяють і навіть витягують звіра з нори.


По своїй домовитости, господарності і усебічності борсуки чимось схожі на бобри, але останніх не вважають лінивцями або відлюдками. А до борсуків звинувачення в цих якостях вже давно "приклеїлися" намертво. Мабуть, це пов'язано з неквапливістю і статечністю цих тварин, а також з тією кількістю жиру, який вони на собі "заготовлюють" на зиму.

Надрукувати