А не чи з'їздити нам у гості до страусів?

А не чи з'їздити нам у гості до страусів?

Поїздки на страусину ферму особливою популярністю користуються серед дітей, але дорослим теж цікаво дізнатися, що за птах такий заморський — страус. Тим більше що їхати в далеку Африку не потрібно, тепер цих птахів можна побачити і в наших краях. Ось і ми на вихідних відправилися на страусину ферму.

Промислове страусоводство поширене у всьому світі і з кожним роком активно розвивається в європейських країнах. Воно виникло в Південній Африці ще в ХІХ столітті, а в Європі завоювало популярність близько 30 − 40 років тому. Цікаво, що перша спроба розведення страусів була зроблена Фрідріхом Фальц-Фейном в Аскании-Нова на півдні України ще в 1888 році.

Розводити страусів нескладно, оскільки ці птахи прекрасно почувають себе в нашому кліматі. Африканські страуси дуже невибагливі до їжі і умов утримання: вони витримують як жару, так і морози, можуть довго обходитися без води. Виявляється, навіть в Мурманській області є страусина ферма. Зимою птаха можуть живитися сеном і витримувати морози до -25о З, але їх потрібно берегти від протягів і ожеледі.

Африканський страус — найбільший у світі птах, досягає 2,7 метрів у висоту і може важити до 100 кг В природних умовах мешкає в саванах і пустелях Африки і на Близькому Сході. Із-за важкої ваги вона не літає, тому у неї відсутній кіль і недорозвинені крила, але ось задні кінцівки дуже сильні: страус може бігати із швидкістю 70 км/год, роблячи 3 − 4 метрові кроки, причому здатний бігти без зупинки біля півгодини.

Самиці зазвичай мають сіро-буре забарвлення оперення, а самці — чорну. У страусів немає зубів, тому вони ковтають дрібні камінчики для переварювання їжі. У сприятливих умовах страус може прожити більше 70 років. Самиця в сезон може знести 50 − 80 яєць, а самець бере на себе турботу про їх висиджування. Страусята з'являються на світ вже здатними бачити і пересуватися, їх вага складає більше кілограма. У пошуках їжі вони зазвичай ходять за "папою".

Поширена думка, що страуси живуть в Австралії, але це не так. Австралійські птахи називаються ему, а в Південній Америці водяться нанду, яких раніше відносили до страусообразним, але в 1980-і роки біологи переглянули цю класифікацію. Зараз ему відносять до загону казуарообразних, а нанду — до нандуобразним, хоча усі три види дійсно схожі.

Напевно, багатьох ще з дитинства цікавить питання, навіщо страус ховає голову в пісок? Насправді він не ховає, а в цілях маскування кладе голову і шию на землю, і стає схожим на кущі, намагаючись таким чином стати непомітним для хижаків. Але якщо все-таки на нього нападають, то страус люто захищається, використовуючи сильні лапи з гострими кігтями. Його удари можуть убити навіть тигра або лева. Також він може класти голову і шию на землю після гонитви, коли у нього вже немає сил. Таким чином він відпочиває. Буває, що страуси просто клюють камінчики, а здалека створюється враження, що вони ховають голову.


Під час екскурсії одна бабуся слушала-слушала, а потім поставила питання: "А як би мені в село такого птаха придбати"? Співробітник ферми їй відповів, що тримати страуса в звичайному сараї не представляється можливим, оскільки живуть вони зазвичай сім'ями(один самець на декілька самиць), та і доглядати в селі за нею буде складне: раптом втече куди-небудь — не упіймаєш.

У страусах цінується все: м'ясо, шкіра, пір'я, яйця. У Стародавньому Єгипті страусине перо було символом справедливості, оскільки воно ділиться стержнем на дві рівні частини, тоді як у інших птахів це розділення нерівномірне. З пір'я виготовляли віяла і опахала, з яєць робили кубки для питва. Страусів навіть використали замість коня в невеликій упряжці.

Хоч страус і птах, але смак його м'яса страуса нагадує. яловичину. Приготування такого елементарного блюда, як яєчня з яйця страуса, — тема особлива. Для того, щоб розбити яйце, потрібно користуватися молотком або проколювати його спеціальною спицею і видувати, інакше міцну шкаралупу не розбити. Для того, щоб отримати яйце круто, його потрібно варити більше двох годин.

Страуси в наших краях все ще залишаються екзотичними птахами, але — хто знає, може через декілька десятиліть ми їх вважатимемо своїми, місцевими.


Надрукувати  

Схожі матеріали