22 вересня - День захисту слонів

22 вересня - День захисту слонів

У наш час виживати нелегко не лише людям, але і тваринам, у тому числі і слонам.

22 вересня відзначається Всесвітній день захисту слонів. Можливо, хтось засумнівається, що такі товстошкірі гіганти потребують захисту. На жаль, мають потребу, і ще як!

Слони страждають не лише із-за погіршення екології і від браконьєрів, але і від того, що люди знищують джунглі і витісняють слонів із звичного місця мешкання, нерідко прирікаючи на загибель від недоліку їжі і води. Зоопарки теж далеко не скрізь комфортабельні, і є хазяї, які поводяться із слонами жорстоко.

І в той же час у багатьох країнах слони були помічниками людей у важких господарських роботах і на будівництві.

Хоча однозначно слони ніколи не відносилися до домашніх тварин, їх все-таки приручали. Відомо, що слони в давнину брали участь у військових походах і битвах. І не лише там, де вони водяться. Наприклад, Олександр Македонський теж використав цих могутніх тварин у своїх військових операціях. У наш час, на щастя, слонів не примушують воювати.

Але економіка багатьох країн виживає саме завдяки слонам, які притягають в країну туристів. Наприклад, в Таїланді є свій день слона. У березні під час буддійських церемоній для слонів влаштовують святкові обіди, на яких їх пригощають цукровою тростиною і різноманітними фруктами. У 80 км від Бангкока проводиться парад слонів в нарядних уборах і різні розважальні шоу з їх участю. У заповіднику в Таїланді можна покататися на слонові. У Таїланді слон є священною твариною, але чисельність слонів помітно скоротилася за одне століття. Так в 1900 році їх було 10 000, а в наші дні - всього 500 диких слонів і 1600 приручених.

У Індії нарядні слони також беруть участь в усіх народних святах і карнавальних ходах. Влаштовуються спеціальні фестивалі слонів, під час яких проходять перегони на цих гігантах. А ще безліч народу збирається, щоб подивитися, як слони грають в поло.


Незважаючи на величезну масу тіла і уявну неповороткість, слони відмінно плавають, вправно закидають баскетбольний м'яч в кошик, чарівно танцюють і навіть. ходять по канату. Попри те, що мозок слона в порівнянні з вагою його тіла не є великим, слони дуже розумні, кмітливі тварини, які добре піддаються навчанню. Особливо добре навчаний африканський слон.

У наш час в Африці налічується 500-600 тисяч слонів, в Азії - близько 30 тисяч.

У Африці, Китаї і Індії слон є символом мудрості, гідності, вірності, миролюбності, терпіння, і емблемою царської влади. У індуїзмі Землю підтримують чотири слони і за легендою епос «Махабхарата» написаний бивнем бога-слона Ганеши. У буддизмі слон символізує не лише духовні знання, розумність і стабільність, але і співчуття, доброту по відношенню до інших. Взагалі ж слонів шанують у будь-якій буддистській країні як символ довголіття, обачності і розсудливості.

Колись велику частину нашої планети населяли не лише слони, але і інші представники древньої групи хоботних. Але до наших днів дожили тільки слони. Останки меритерия, найдревнішого представника цієї групи, виявили при розкопках в долині Нілу в Єгипті. Меритерий був невеликою твариною і мав ніс не набагато довше, ніж у тапіра.

Слон африканський - Loxodonta africana - найбільше з усіх сучасних тварин, що мешкають на суші. Самці набагато більші за самиць. Середня вага самців 5 тонн, самиць - 3 тонни. Вага зрілих самців може складати 7,5 тонни, а висота в плечах - 4 метри.

Слон відноситься до сімейства ссавців із загону хоботних. Шкіра слона вражає своєю міцністю. Так, куля, випущена з мисливської рушниці, далеко не завжди пробиває її. Тулуб у слона масивний, вінчає його велика голова з великими вухами, бивнями і довгим хоботом. Хобот є зрощеним сильно подовжену верхню губу і ніс. Хобот у слона - не лише орган дихання, але і своєрідна рука. Саме хоботом слони п'ють, беруть їжу, зривають плоди, поливають себе при купанні, як з душу, обсипають пилом, сурмлять і видають інші звуки. Бивні слона - це не що інше, як друга пара верхніх різців, що виросла до величезних розмірів. Саме тому у слонят спочатку зростають молочні бивні, потім вони випадають, зовсім як зубки у дітей, і зростають постійні. Але, на відміну від наших зубів, бивні слонів ростуть усе життя. Шия у слонів мускулиста, ноги товсті і масивні. А ось очі невеликі. Напевно, багато хто помічав, що в мультиках слонам малюють зворушливо довгі, як у принців крові, вії. Так от, вії у слонів насправді довгі. Зате хвіст короткий, але з пензликом.

Живуть слони приблизно 70-75 років, тобто майже людське століття.

На волі слони їдять гілки молодих дерев, листя, плоди, траву. У неволі - сіно, овочі, фрукти. Всього слон в день з'їдає 230-250 кг корму. Так що прогодувати слона нелегко. У вигляді ласощів слони із задоволенням їдять яблука, печиво, цукерки. Але обгодовувати солодощами їх не можна, оскільки вони від них, як і люди, товстішають. П'ють слони багато, до 200 літрів в день.


На волі дорослі слони живуть наодинці і до стада примикають рідко. Більшість старих самців відрізняються підвищеною агресивністю. Молоді самці іноді об'єднуються ненадовго в невелике стадо. Стійке стадо слонів зазвичай складається із слоних із слонятами і може досягати кількості 50 тварин, ватажком стада є наймудріша слониха.

Статевої зрілості самиці досягають до 18 років і готові до спаровування. Самці можуть знайти собі самицю, тільки коли наберуть вагу і зможуть відстояти самицю в поєдинку з іншими самцями. Після чого самиця і самець йдуть в ліс і знаходяться там наодинці один з одним декілька тижнів.

Вагітність самиці триває від 18 до 22 місяців. Найчастіше вона народжує одне слоненя вагою від 60 до 90 кг Пологи у слоних відбуваються один раз в три роки. До 5 років слоненя живиться материнським молоком. Про безпеку малюка піклується усе стадо. Нерідко слониха піклується про двох малюків, які народилися з різницею в 3 роки.

Слони не уміють стрибати. Зовсім! І якщо вони не можуть через щось переступити і обійти, то перешкода стає непереборною. Швидкість слона при ходьбі - 6,5 км/год, при бігу - до 40 км/год.

Близько 50 років тому полювання на слонів було офіційно заборонене, створені національні парки, за допомогою цих заходів вдалося зберегти африканського слона.

Але перенаселення слонів в парках теж може стати головним болем місцевої влади - через те, що слони з'їдають величезну кількість трави і листя, іноді обдирають стволи і навіть валять дерева. Для харчування одного слона впродовж року потрібна рослинність з площі приблизно 5 кв.км.

Зате повідомлення про те, що слони бояться мишей, виявилося міфом. Фахівці з Університету Флоріди і науково-дослідного центру в Кенії з'ясували, що слони побоюються звичайних мурашок.

У світі існує не один, а декілька свят, присвячених слонам. 13 березня відзначається День слона в Таїланді, 20 червня проводиться День захисту слонів в зоопарках, 22 вересня - Всесвітній день захисту слонів і 30 листопада - Всесвітній день слонів.

У Росії немає як такого Дня слона, але в тих містах, де слони живуть в зоопарках, відмічають їх дні народження. У Самаре є 3-метровий пам'ятник слонові з бронзи. Розташований він на Московському шосе, поряд з торговим центром «Фрегат», навпроти Ботанічного саду. По прикметі, що з'явилася в місті, дотик до бивнів самарського слона робить життя стабільним і приносить в неї добробут. «


Надрукувати  

Схожі матеріали